• Search form

04.10.2018 | 11:17

Jethro Tull na Balkanu

Jethro Tull na Balkanu

Britanska rok grupa Džetro Tal (Jethro Tull) gostuje od 13. do 16. oktobra na Balkanu,  u okviru turneje kojom obeležava 50 godina od debi albuma "This Was", nakon kojeg je objavila još tridesetak izdanja prodatih u više od 50 miliona primeraka.

Džetro Tal počinju turneju u regionu 13. oktobra u Domu sportova u Zagrebu, dan kasnije nastupiće u Sava centru u Beogradu, a 16. oktobra u SRC Kale u Skoplju, u organizaciji Avalona,  koji i sam slavi jubilarnih 25 godina rada.

Grupa Džetro Tal objavila je do sada 21 studijski album, devet izdanja snimljenih uživo i 15 kompilacija.

Iako je Ian Anderson izjavio pre četiri godine da je Džetro Tal “gotova priča”, predomislio se i odlučio da bend u velikom stilu proslavi 50 godina od prvog albuma "This Was".

Bend je osnovan 1967. u Blekpulu i proslavio se najpre folk rok zvukom, a već 70-ih godina kreću u progresiv i hard-rok smeru, nižući uspešne albume i turneje, ali menjajući i članove, osim Andersona, frontmena i flautiste. U početku su bili predstavnici britanskog bluz roka, a kasnije su počeli da dodaju elemente hard, folk i progresivnog roka. Prvi komercijalni uspeh postigli su 1969. godine, kada su izdali album "Stand Up". Časopis Rolling Stone opisao ih je kao jednpg od komercijalno najuspešnijih i najekscentričnijih progresivnih rok sastava.

Uz Andersona, u bendu su danas i Florijan Ofal (gitara), Džon O'Hara (klavir, harmonika, vokal), Dejvid Gudijer (bas, vokal) i Skot Hamond (bubnjevi).

Nakon skopskog koncerta, Džetro Tal nastavljaju jubilarnu turneju u Sofiji.

(SEEcult.org)

Jasna Tijardovic u filmu Zorana Popovica Pariz 1968
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.