• Search form

17.03.2018 | 12:20

Ka ozelenjavanju planete

Ka ozelenjavanju planete

Izložba švajcarskog fotografa Marija del KurtaPutovanje prema... čovekovom ozelenjavanju planete” biće otvorena 23. marta u zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj, a predstavlja priču u 300 slika sa osmogodišnjeg putovanja tog autora po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja.

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj “čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje”, pa umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući da je tim projektom hteo da prikaže “deo dugačke istorije odnosa čoveka i biljaka”.

“Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala... beskrajnoj istini”, naveo je povodom izložbe Del Kurto, čiju izložbu organizuju švajcarska ambasada u Beogradi i MGB.

Del Kurto je, putujući po svetu, fotografisao radničke vrtove, botaničke bašte, gradske prizore, neponovljive scene, botaničarske istraživačke laboratorije...

Singapur, 2014.

Prema rečima švajcarskog ambasadora u Srbiji Filipa Gea, Švajcarska je uverena da umetnici izuzetno doprinose međusobnom razumevanju društava i ljudi, te da su ključni zagovornici “života zajedno”. Imajući to na umu, Švajcarska i MGB organizuju Del Kurtovu izložbu, koja je istovremeno umetnički i društveno angažovana i predstavlja spoj umetnosti i nauke.

Direktorka MGB Tatjana Korićanac izjavila je povodom izložbe da je njena tema univerzalna - u prvom redu ekološka, a potom i ljudska, te da do sada nije bila uobičajena u programima Muzeja grada.

Banka semena pšenice, Institut Vavilov, Sankt Peterburg, Rusija, 2012.

Del Kurto (1955) je kao samouki fotograf počeo da se bavi fotografijom izveštavajući o društvenim pokretima u Švajcarskoj tokom 70-ih godina 20. veka da bi kasnije, kao nezavisni fotograf, pratio oblast pozorišta i plesa. Razvio je sopstveni stil fotografije scene. Od 80-ih je zainteresovan za art brut, kojem je posvetio brojne izložbe, dela i filmove.

Već dugo istražuje odnos čoveka prema biljnom svetu. Izlagao je širom sveta, a njegove fotografije se nalaze u više međunarodnih galerija i muzeja, uključujući i Muzej Elize i Umetničku kolekciju brut arta u Lozani, u kojoj je i član savetodavnog odbora.

Hong Kong, 2015.

Prvi kontakti Del Kurta sa Srbijom sežu u 90-te godine i u njihovoj osnovi je snažno interesovanje za art brut. Od 2000. sarađivao je na mnogim projektima sa Muzejem naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, a 2002. je imao prvu izložbu u Beogradu - u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, u organizaciji ULUS-a.  

Na njegovu inicijativu i uz odlučujući doprinos, 2004. godine organizovana je izložba umetnika iz Srbije “Susreti i mimoilaženja” u Martinjiju u Švajcarskoj, na kojoj su bili izloženi i radovi samoukih i akademski obrazovanih umetnika.

Del Kurto od 2017. godine radi sa kolegom Bastijanom Ženuom na dokumentarnom filmu o srpskom umetniku Joškinu Šiljanu, čija je premijera predviđena za 2019. godinu u Srbiji.

Izložba “Putovanje prema... čovekovom ozelenjavanju planete” biće otvorena do 29. aprila u zgradi MGB u Resavskoj 40b, a ulaz je besplatan.

Izložba je deo je programa manifestacije Dani Beograda koja se svake godine održava od 16. do 19. aprila. Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, 22. aprila u izložbenom prostoru biće izveden scenski performans umetničke grupe Kulturni element.

Podršku realizaciji izložbe dala je fondacija Pro Helvecija.

*Naslovna fotografija: Vrt Markesak, Francuska, 2013.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.