• Search form

03.10.2018 | 12:33

Kanski pobednik otvara 24. FAF

Kanski pobednik otvara 24. FAF

Film “Kradljivci” japanskog reditelja Hirokazua Korede, nagrađen Zlatnom palmom, svečano će otvoriti 24. Festival autorskog filma (FAF), koji će od 23. do 30. novembra prikazati još niz ostvarenja koja su obeležila Kanski i ostale svetske festivale, a najavio je i par domaćih premijera, među kojima je i veoma ocekivani film “TeretOgnjena Glavonića.

Među filmovima koji su za sada najavljeni na 24. FAF-u su i “SlikovnicaŽan Lika Godara, za koju je dobio specijalnu Zlatnu palmu, zatim “Zalazak sunca” - novi film autora “Šaulovog sinaLasla Nemeša, koji je prikazan na nedavnoj Mostri u Veneciji, kao i “Klimaks” uvek kontroverznog Gaspara Noea.

Među domaćim premijernim naslovima, osim Glavonićevog “Tereta, koji je prikazan na 71. Filmskom festivalu u Kanu u okviru selekcije Petnaest dana autora, najavljen je i film “Granice, kišaNikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

Teret” prati priču Vlade, vozača kamiona, koji u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata. Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Glavnu ulogu tumači Leon Lučev, a u sporednim se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Milišić, Novak Bilbija i Ivan Lučev.

Kanski pobednik “Kradljivci, krimi-drama kojom će 24. FAF biti otvoren 23. novembra, predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama i upravo posle jedne takve, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstanak, kada su zajedno, svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. Njihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen.

24. FAF će biti održan na najvećem broju lokacija do sada, a kao i prethodnih godina, ponudiće raznovrstan program koji čine ostvarenja sa najprestižnijih svetskih filmskih festivala. Publiku će, prema najavi organizatora, zaintrigirati kako nagrađena, tako i nova ostvarenja stranih i domaćih reditelja.

FAF je prikazao 2017. godine rekordnih više od 90 filmova, a Gran pri “Aleksandar Saša Petrović" dobio je film “Felisite francuskog reditelјa Alena Gomeša, za režiju je nagrađena rumunsko-srpska koprodukcija “Vojnici. Priča iz FerentarijaIvane Mladenović, a najhrabrijim filmom na Balkanu proglašen je “Kratki izletIgora Bezinovića iz Hrvatske, pobednik Pulskog filmskog festivala.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.