• Search form

14.09.2018 | 17:08

Kecmanoviću Andrićeva nagrada

Kecmanoviću Andrićeva nagrada

Književnu nagradu Andrićeve zadužbine za najbolje napisanu priču na srpskom jeziku u protekloj godini dobio je Vladimir Kecmanović za priču “Ratne igre”, objavljenu u zbirci “Kao u sobi sa ogledalima” u izdanju Lagune.

U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da je autor, “groteskno-ironijski sagledavajući neposrednu stvarnost, uspeo da izgradi književno-umetnički uverljivu sliku našeg dramatičnog doba u kojoj se gubi razlika između igre i tragike”.

Nagradu je jednoglasno doneo žiri koji su činili: Aleksandar Jovanović (predsednik), Petar Arbutina i Mileta Aćimović Ivkov, koji je zasedao 14. septembra u Andrićevoj zadužbini u Beogradu, gde je i saopštio odluku, objavila je Laguna.

U užem izboru za Andrićevu nagradu bile su knjige “Veliko spremanjeBranka Anđića, u izdanju Agore, te “Prošlost nikad ne prođeVeselina Markovića i “Naknadne istineDarka Tuševljakovića – obe u izdanju Arhipelaga.

Andrićeva nagrada se dodeljuje na osnovu testamentarne volje nobelovca Ive Andrića od 1975. godine.

Kecmanoviću će nagrada biti svečano uručena 11. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.