• Search form

08.07.2017 | 14:42

KND: Pokretni hronotopi - 1/2

KND: Pokretni hronotopi - 1/2

Mladen Bundalo, Pokretni hronotopi, Remont, Beograd, 15. maj - 2. jun 2017.

1/2 Kritičar na delu: Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti

Istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić govori u drugoj epizodi serijala Kritika na delu, posvećenog izložbi “Pokretni hronotopiMladena Bundala u Remontu, o specifičnim mikronarativima umetnika, zasnovanim na ličnom iskustvu migranta, ali i o deideologizaciji  i depolitizaciji teme migracija i dometima umetničkih projekata u društvenom angažmanu.

Izložba “Pokretni hronotopi”, prema navodima Bjeličića, fokusirana je  na umetnikovo lično iskustvo koje je u direktnoj vezi sa problemom migracija.

“Sa njom se suočavamao sa specifičnim mikronarativima. To je neka vrsta strategije pristupa u okviru kojeg umetnik preispituje, problematizuje, artikuliše vlastito iskustvo, što je zapravo u neposrednoj vezi sa konkretnim društveno-političkim prilikama u kojima se trenutno nalazimo”, naveo je Bjeličić.

Povodom medijski različitih radova predstavljenih na izložbi, nastalih u različitim vremenskim periodima, Bjeličić navodi da je naizgled u pitanju zbir potpuno apstraktnih formi, pri čemu se čini da umetnik polazi od nekih svojih specifičnih stanja svesti.

“Suočavamo se šta je stanje svesti jedne individue u trenutku migracije, vrlo nelagodnih životnih, odnosno društvenih prilika, posebno imajući u vidu kontekst iz kojeg umentik dolazi”, naveo je Bjeličić, ukazujući ujedno na neodgovarajući tretman teme migracija u javnosti.

“Samim tim što se nalazimo na ovom području, mi smo poptuno izloženi priči o migracijama, s tim što mi se čini da ta tema nije dovoljno obrađena u javnom prostoru, imajući u vidu uspostavljanje novog ideološkog diskursa koji je desne provinijencije, koji jednostavno takve sadržaje isključuje. Mi nismo u mogućnosti da kao društvo prolazimo skupa kroz dijalog o tome šta je migracija, zbog čega je važno da mislimo o tome. Na lokalnom nivou imamo istorijski primer migracija – situaciju nakon i uoči rata na području bivše Jugoslavije. To je tema izuzetno aktuelna. Takođe, imamo neverovatnu ekspanziju desnog diskursa širom Evrope i to je nešto sa čim moramo da se suočavamo na svakodnevnom nivou”, naveo je Bjeličić.

S druge strane, kako je dodao, takve teme prisutne su u okviru kulture i umetnosti, ali u pojedinim slučajevima na neadekvatan način.

“Bio sam se čak našao u situaciji da je u jednoj beogradskoj galeriji otvorena izložba fotografija (o migrantima) uz čašu šampanjca. Na taj način se zapravo deoideologizuje i depolitizuje takva vrsta sadržaja”, naglasio je Bjeličić.

Bjeličić je ukazao i na problem dometa konkretnog umetničkog projekta koji se bavi aktuelnim problemom – bilo da su u pitanju migracije ili status i položaj marginalnih grupa u društvu ili, recimo, problemom radnika i radničkih uslova, koji svi dele u jednoj destabilizovanoj sredini.

“Kada se takvi projekti bave time to je zaista vrlo nezgodno iz prostog  razloga što morate da nađete vrlo jaka i koncizna rešenja kako biste komunicirali takve sadržaje”, ocenio je Bjeličić.  

Prema njegovom mišljenju, participativni umetnički projekti u tom smislu vrlo često su dobra formula.

U tom kontekstu, izložba Bundala “Pokretni hronotopi” može se tumačiti na neki način i kao kritika kapitalističke matrice i uopšte celog poretka koji na primeru posttranzicionih društava u potpunosti čini da su, posebno mladi ljudi oštećeni, da ne postoji bilo kakva ekonomska i društvena stabilnost, u okviru koje oni mogu da se dalje razvijaju.

Prema mišljenju Bjeličića, Bundalo je odabrao da to radi iz “prikrajka”- u tišini svog intimnog prostora, jer je njegova “umetnička praksa vrlo introvertna”.

“Postoji, međutim, gomila kulturnih i umetničkih projekata koji zaista ne dosežu dalje zato što ostaju u okvirima jedne modernističke paradigme koja zapravo podrazumeva reprezentaciju u umetnosti, kulturi, u tim belim, pročišćenim prostorima, gde se komunikacija sa publikom i uopšte uspostavljanje bilo kakvog, nadajmo se plodotvornog dijaloga, ne dešava”, naveo je Bjeličić.

“To je vrlo klizav teren i zaista moramo uvek da mislimo o mnoštvu različitih strategija, načina i praksi koje bi nam pomogle da kroz umetnost zapravo radimo neku vrstu emancipacije ili, kao što ja volim da kažem, političke, odnosno ideološke transformacije”, dodao je Bjeličić.

*Kritičarka na delu u 1. epizodi serijala KND o izložbi Mladena Bundala je Maja Ćirić, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja

_ _ _

Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016/2017. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2017.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

(SEEcult.org)

Kritika na delu - Vladimir Bjelicic - Mladen Bundalo
 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom