• Search form

02.10.2017 | 23:43

KND: Sve je dobro -1/2

KND: Sve je dobro -1/2

Ivan Petrović: Sve je dobro, galerija Artget, Kulturni centar Beograda, 3-24. avgust 2017.

1/2 Kritičarka na delu: Vesna Mićović, profesorka (Nova akademija umetnosti)

U nastavku serijala Kritika na delu, u prvoj epizodi o izložbi “Sve je dobroIvana Petrovića u galeriji Artget, profesorka Vesna Mićović govori o intrigantnom nazivu te postavke, kao i o mogućnostima razumevanja fotografije i jakoj konkurenciji na fotografskoj sceni danas, uverena da autori poput Petrovića imaju ipak šansu da se afirmišu i na evropskoj i globalnoj sceni.

Prema rečima Vesne Mićović, naziv izložbe je i lako i teško smisliti, ali je tako i u drugim umetnostima i u tom smislu se danas sve više približavaju književnosti. “Kao kada treba dati naziv za novi roman ili za esej. Uvek je to najveća intriga…”, rekla je ona, dadajući da u oblasti fotografije, to postaje još zanimljivije, jer se vide radovi, pa naziv izložbe zapravo doprinosi njihovom značenju.

Naziv projekta “Sve je dobro”, koji objedinjuje tri prethodna rada Petrovića, vrlo je intrigantan i izazovan, jer otvara nepreglednu mogućnost razumevanja.

“Kada pogledamo ove fotografije, onda u stvari počnemo da se pitamo – šta je dobro, da li su ove fotografije dobre, šta su teme ovih fotografija – da li je to dobro, pa onda kada vidimo da to nije u stvari jednostavno, već komplikovano, onda se približavamo još dubljem razmišljanju o tome da (naziv) u stvari upućuje na neku nadu… Da li je sve dobro, koliko je dobro i zašto je izabrao taj naziv? Isto tako možemo da se zapitamo zašto je fotografisao sve ovo. I zašto ovaj portfolio ima taj izgled, kakvo mu je značenje? Da li je u stvari to dovoljno interesantno da o tome razmišljamo? Već sam taj naziv nas navodi na to da to neće biti lak zadatak”, rekla je Vesna Mićović, profesorka na Novoj akademiji umetnosti.

Povodom razumevanja fotografije, ona je rekla da svi koji se bave fotografskom umetnošću uvek više objašnjavaju nego što bi voleli.

“Uvek se trudimo da imamo nekoga naspram nas ko razume stvari da bismo mogli malo i da uživamo u tumačenju nekih fotografija i uopšte portfolija”, rekla je Vesna Mićović, dodajući da je u tom pogledu nebitno da li je reč o dokumentarnoj ili portretnoj fotografiji.

“Te podele više služe za druge oblasti fotografije… U umetnosti nema tih podela, sve je zapravo jedna masa… Tu postoji mnoštvo provokacija i izmeštanja tako da sve ono što je dokumentarna ili portretna fotografija u nekoj reklamnoj oblasti, u umetnosti dobija neko drugo značenje… Ovo je umetnost koja liči na neki portret, na neki dokument ili fikciju, na nešto što je reportaža, na neku filmsku možda fotografiju, režiranu… Onda nam je lakše možda da kažemo – pa ovo je dobro, ovo mi se dopada, ovo je interesantno, izgleda kao neki dokument, ili portret, reportaža, ali to je prvi stepenik u razumevanju izgleda fotografije. Kada zanemarimo tu podelu, onda ostaju ove fotografije izmešane kakve jesu. I sve te lične fotografije i puno tih fotografija koje se nalaze u jednom portfoliju su takođe interesantne i zato što umetnici koji rade, kao što je Ivan (Petrović), uvek imaju mnogo fotografija - lične arhive, i onda kada krenu u razmatranje tih fotografija, ponovno traženje nekih starih, oni otkrivaju neke koje nisu videli neko vreme… Jer, mi nepravimo neku fotografiju i gledamo je i uopšte ne možemo da vidimo na njoj neke druge stvari osim naših utisaka kao autora dok smo je pravili, ali zato je pokažemo nekom drugom, koji nam kaže nešto što nam zapravo uopšte nije palo na pamet. Taj neko drugi mora da zna šta mo smi hteli, mora da razume čime se mi bavimo”, navela je Vesna Mićović.

Autori umetničke fotografije su zato, kako je dodala, kao jedna mala porodica i drže se vrlo blisko.

“U stvari, mi smo kao sekta, nikako da se odvojimo. To je zato što smo potrebni jedni drugima da razumemo šta u stvari fotografija može da znači”, dodala je.

Uživanje je, kako je navela, kada se fotografije ostave po strani, pa ih  autor pogleda posle nekoliko godina.

“Onda se potpuno iznenadimo kako one sada izgledaju - izgledaju isto kao i pre, ali sada ih razumemo potpuno drugačije”, dodala je Vesna Mićović, konstatujući da to važi i za slučaj Ivana Petrovića, jer ima mnogo fotografija koje je radio godinama, jer stalno radi. “On se stalno vraća tim nekim fotografijama koje nije video godinama i ponovo ih gleda i otkriva neka nova značenja u njima”, dodala je.

Lični fotografski arhivi su drugačiji i interesantniji od fotografija koje autor poznaje, ili ih otkriva, pronalazi, ili mu neko da neki album, ili uđe u neki zvanični arhiv…

“Možda zato što tu otkriva neki magiju - jedna ista fotografija odjednom ima potpuno neka druga značenja iz današnje pozicije”, rekla je Vesna Mićović.

Što se tiče fotografske scene, smatra da je konkurencija ogromna, između ostalog i zato što danas ima mnogo više dobrih evropskih umetničkih škola.

“Sada je i u Evropi jako mnogo dobrih umetničkih škola koje završavaju mladi umetnici i sada je tu reka autora koji imaju dobre portfolije. Često pričam o tome da je sada konkurencioja postala neverovatno ozbiljna i velika. To je, u stvari, dobro, interesantno i ima mnogo radova koji su odlični, ali kako se sada izboriti da vas neko primeti? Tu postoji neki put, ali opet treba otvoriti i neke nove puteve. Nije tako jednostavno”, rekla je Vesna Mićović.

Kod Petrovića, kako je rekla, posebno postoji doza upornosti koja nije samo odluka, već nesto što je njegova priroda i život.

“To je teško, jer mi to svi radimo i neću da kažem da kod nas nema publike – ima, ali nam je potrebno još više širih okvira da bi bi to stvarno mogao da bude posao koji može da bude profesionalan. U stvari je potrebno izaći na evropsko tržište, ali to nije lako, to nije lako ni autorima sa mnogo dužom karijerom”, rekla je Vesna Mićović, navodeći primer čuvenog Hirošija Sugimota koji je pre nekoliko godina na festivalu fotografije u Arlu, predstavljajući svoj rad, konstatovao da je trebalo da tu bude zapravo još pre sedam godina.

“On je već 20 godina u samom vrhu američke i evropske scene i sam je rekao da je trebalo da bude tu mnogo ranije. Jako je teško, ali kod nas ima jako mnogo autora koji su vrlo kvalitetni, koji su vrhunski umetnici i imaju odlične radove. Među njima je i Ivan Petrović, i nemoguće je da se nekad ne desi nešto i na toj svetskoj i evropskoj sceni… Ja duboko verujem u to”, rekla je Vesna Mićović.
 
*Izložba "Sve je dobro“ deo je projekta "Fotografski dijalozi savremena umetnost i fotografsko nasleđe", u organizaciji Centra za fotografiju, koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

_ _ _
Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016/2017. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2017.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom