• Search form

09.06.2018 | 19:22

Kolekcija decenija

Kolekcija decenija

Apoteka – prostor za savremenu umetnost u Vodnjanu predstavlja od 9. juna izložbu “Kolekcija decenija”, zasnovanu na kustosko-umetničkom  istraživanju koje polazi od promišljanja i pozicioniranja Kolekcije Oktobarskog salona u Beogradu, formirane oko jedne od najznačajnijih grupnih međunarodnih izložbi na kulturnom prostoru bivše Jugoslavije.

Izložba “Kolekcija decenija”, čija je kustoskinja Zorana Đaković Minniti iz Kulturnog centra Beograda (KCB), organizatora Oktobarskog salona, obuhvata radove umetnika Siniše Ilića, Dubravke Sekulić i Ljubice Cuce Sokić (1914-2009) iz Srbije, te Ansija Kasitonija (Anssi Kasitonni) iz Finske i Anike Strom (Annika Ström) iz Švedske.

Ideja kustosko-umetničkog istraživanja oslanja se na razumevanje izložbe i kolekcije kao “živih” struktura koje nastaju i menjaju se u odnosu na neposredni društveni kontekst,  navela je kustoskinja u predgovoru kataloga. Izložba tako istražuje kako kolekcija utiče na umetničku scenu u svom okruženju, kako je definiše i kako pokreće dalja umetnička razmišljanja i produkciju radova. Takođe, istražuje kakav je odnos radova koji se nalaze u Kolekciji OS i onih koji gravitiraju oko same izložbe Oktobarskog salona.

Izložba se razvija oko nekoliko radova iz kolekcije Oktobarskog salona (Dubravke Sekulić, Ljubice Cuce Sokić, Anike Strom i Ansija Kasitonija) u dijalogu s novoprodukovanim filmom “Prelazak u zbiljuSiniše Ilića, realizovanim posebno za izložbu u Apoteci, u okviru navedenog istraživanja, a polazi od elementa naizgled marginalno vezanih za Kolekciju OS. Ilić se osvrće na društveno-politički kontekst kroz izabrane arhivske fotografije, prikazujući ih kao makete društva i njegovih različitih oblika institucija. U radu provlači ograničenost institucionalnih okvira kroz filter izvedbenih radnji, dovodeći ih postepeno u direktniji kontakt sa širim kontekstom.

Između ostalog, problem koji izložba dovodi u prvi plan, poput likovnih manifestacija, kolekcije i sličnih struktura, dobija mogućnost za dalje promišljanje. Teme koje se otvaraju, kao što su transformacije do kojih dolazi usled društveno-političkih okolnosti, odnos javnosti i umetničkog dela/izložbe i odstupanja od pravila, teme su koje pokreće bavljenje Kolekcijom OS.

Izložba je realizovana u okviru višegodišnjeg programa Apoteke “Privremeni susreti / Ovo nije muzej” čija je kustoskinja Branka Benčić, a okuplja umetničke pozicije koje se dotiču pitanja kolekcioniranja, zbirki, institucionalnih praksi, “izlaganja”, kao niz međuodnosa u privremenoj okolini izložbe/galerijskog prostora.

Izložba je realizovana u saradnji Apoteke i KCB-a, uz finansijsku podršku Grada Beograda, a biće otvorena do 13. jula.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.