• Search form

12.11.2017 | 21:58

Lečenje umetnošću

Lečenje umetnošću

Izložba Zdravka JoksimovićaLečenje umetnošću”, koja predstavlja izbor novih i već postojećih radova tog umetnika u novom, njemu svojstvenom ironično-poetičnom kontekstu, biće otvorena 16. novembra u galeriji Lucida u Beogradu.

Naziv izložbe govori da je umetnost lek, ali i da nam je svima potrebna jaka terapija umetnošću kako bi započeli proces sopstvenog isceljenja. Ideja da se umetnost može shvatiti i kao lek potiče od Joksimovićevog rada “Lečenje umetnošću” iz 2014. godine koji, prema rečima autora, predstavlja blagu ironiju na paralelno strukturiranu radnju knjige Irvina JalomaLečenje Šopenhauerom”.

Prema navodima kustoskinje Ivone Fregl, dečja ljubopitljivost, znatiželja i sposobnost da se u pojavnosti predmeta prepozna i otkrije deo vizuelnog identiteta nečeg sasvim drugačijeg, vodi umetnika do vrhunskih dometa umetnosti. Njegov perfekcionistički um ne da mu mira sve dok nova kompozicija ne postane apsolutno samodovoljna, do savršenstva pikturalno uobličena vizuelna celina i dok njegova ironičnost ne iznađe pravu meru između previše očiglednog i nedovoljno jasnog.

Lečenje umetnošću I, olovka, drvene bojice, 20x25 cm, 2015.

Ležeći akt, 2017, drvo, 55x35x6 cm

Vajar Zdravko Joksimović (1960), profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, predstavnik je umetničkog talasa koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina 20. veka bio poznat pod imenom “nova beogradska skulptura”. Od prve samostalne izložbe u Galeriji Doma omladine Beograda 1985. godine izlagao je na više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama u Evropi. Između ostalog, autor je spomenika Zoranu Đinđiću u Prokuplјu i Isidori Sekulić u Beogradu.

Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji (Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej "Zepter" u Beogradu), kao i u više muzejskih i privatnih kolekcija u inostranstvu (Crna Gora, Španija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Holandija, Engleska, Škotska).

Dobitnik je “Politikine” nagrade za 2016. godinu, koja mu je dodeljena za izložbu “Reanimacija umetnika posle 30 godina” u Kući legata u Beogradu

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.