• Search form

12.01.2018 | 18:45

Ministarstvo o zahtevu Slovenije za vraćanje umetničkih radova

Ministarstvo o zahtevu Slovenije za vraćanje umetničkih radova

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je zahtev Slovenije za vraćanje umetničkih radova, čiji su autori slovenački umetnici ili su nastala u slovenačkoj produkciji, zakasnio desetak godina, ali će biti nastavljeni razgovori o pojedinim delima.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je 12. januara da je rok za podnošenje takvog zahteva Slovenije - u kontekstu pitanja sukcesije u širem smislu, istekao još 2006. godine, te da se oko 300 umetničkih dela o kojima je reč legitimno nalaze u Srbiji.

Prema informacijama Ministarstva kulture, ta umetnička dela otkupljivale su svojevremeno institucije Srbije i pravni osnov prema kojem se nalaze u Srbiji je legitiman, rekao je Vukosavljević, preneo je RTS.

Vukosavljević je ujedno rekao da će biti nastavljeni razgovori sa slovenačkim kolegama.

“Možda tu postoji prostor, kada je reč o konkretno jednom ili dva dela, gde nam je potrebna još neka informacija, ali odgovor na taj zahtev sadržan je u stavu Komisije za restituciju koja se tim pitanjem bavi”, rekao je Vukosavljević novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci, dodajući da je to pitanje rešeno u skladu sa međunarodnim propisima i Sporazumom o sukcesiji, te da ne vidi mogućnost bilo kakve komplikacije.

Prema njegovim rečima, sličnih zahteva drugih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije nije bilo, a kao pozitivan primer naveo je međudržavnu saradnju sa Hrvatskom na vraćanju kulturnih dobara.

Vukosavljević je rekao i da Srbija preko diplomatsko-konzularnih predstavništava pokušava da ustanovi da li se i koji broj umetničkih dela srpske kulturne baštine nalazi u drugim zemljama u regionu, što takođe može da bude predmet pregovora.

Slovenija traži da joj se vrati više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, kao i filmovi “Kekec” Jožea Galea, “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića i “Zadah tela” Živojina Pavlovića.

Prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, već duže vreme traju razgovori sa slovenačkim kolegama o pitanju negativa nastalih u slovenačkoj produkciji, odnosno “Triglav filma” i “Viba filma”.

Slovenački državni arhiv je, kako je dodao, neposredno pred osamostaljenje Slovenije odneo iz Beograda većinu filmskog fonda koji su u potpunosti proizvela slovenačka filmska preduzeća. Ostali su negativi nekih filmova, kao i filmovi nastali sa malim učešćem slovenačkih filmskih preduzeća, često u koprodukciji sa srpskim i preduzećima iz drugih bivših jugoslovenskih republika.

Prema rečima Pantelića, većina njih je na nitratnim trakama, zbog čega zahtevaju specijalan tretman, a Jugoslovenska kinoteka se u proteklih 26 godina odnosila prema tim materijalima kao i prema negativima filmova snimljenih u srpskoj produkciji.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, Slovenija traži 313 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki muzeja, rezidencija i državnih institucija Srbije, a taj zahtev istaknut je 2015. godine dopisom slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova ambasadi Srbije. Nedavno je, prema pisanju “Novosti”, stigao poslednji u nizu ultimativnih zahteva.

Među umetničkim delima koje Slovenija traži su slike i skulpture Božidara Jakca, Gojmira Antona Kosa, Avgusta Černigoja, Riharda Jakopiča, Lojzea Dolinara, Zdenka Kalina, Marija Pregelja i drugih, čak i nepoznatih autora. Ta dela nalaze se u zbirkama Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja grada Beograda... Među njima je i portret srpske slikarke Nadežde Petrović koji je uradio slovenački slikar Ivan Grohar.

Na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije iz 2001. godije, Ljubljana potražuje i umetnine koje se čuvaju u Domu vojske Srbije, nekadašnjem Maršalatu, Predsedništvu, Muzeju vazduhoplovstva...

Takođe, Slovenija traži i desetine istorijskih predmeta, kao što su zastave slovenačkih jedinica iz NOB-a, radio-stanica iz vremena italijanske okupacije, partizanski top i sanitetski materijal iz zbirke Vojnog muzeja na Kalemegdanu, poštanska kočija koja je saobraćala u Istri i Primorju iz Muzeja PTT, lokomotiva iz 1884. godine koju čuva Železnički muzej u Beogradu…

U Narodnom muzeju smatraju da je slovenačko potraživanje vrlo čudno, jer je, kako je izjavila za “Novosti” Gordana Grabež, najveći deo traženih dela stigao najlegalnijim putevima, otkupima i poklonima.

I u MSU navode da imaju kompletnu dokumentaciju o pribavljanju dela u muzejskoj zbirci.

“Kada je u pitanju Pregelj, on je testamentom ostavio legat, koji je podelio između Srbije i Slovenije”, izjavio je za “Novosti” v.d. direktor MSU Slobodan Nakarada.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.