• Search form

04.06.2018 | 22:35

Muzičke knjige na DokʹnʹRitmu

Muzičke knjige na DokʹnʹRitmu

Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam, koji će biti održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad, predstaviće nekoliko knjiga o muzici u programu Notabuk, a među njima su i izdanja o Idolima, Jugotonu, sarajevskoj pevacici Amili Sulejmanović, autsajderima koji su promenili modernu muziku...

Već drugog festivalskog dana, 7. juna, u Klubu Magistrala biće predstavljena knjiga “Idoli i poslednji danAne Marije Grbić o četvorogodišnjoj karijeri beogradskog novotalasnog sastava Idoli. Ona je razgovarala sa članovima grupe, dok su izjave Vlade Divljana uzete iz njegovih intervjua datih drugim medijima. Karijera i značaj grupe prikazani su kroz tematske celine, hronološki poređane, a pored članova benda, tu su i izjave ljudi koji su pratili rad Idola profesionalno, kroz različite faze njihovog delovanja. Uz autorku, o knjizi će govoriti i Petar Janjatović i Branko Isaković, uz moderaciju Dejane Vukadinović.

Za 8. jun najavljena je promocija knjige “Tvornica glazbe – priče iz DubraveSiniše Škarice, dugogodišnjeg urednika u Jugotonu i Croatia Recordsu, čije su višedecenijske beleške i eseji ovekovečeni i predstavljaju svojevrsnu čitanku o rođenju Jugotona - od 1947. pa sve do pune zrelosti 1969. Biografija, svojevrsna čitanka ex-YU diskografije, približava uz brojne slike pevača i grupa kultna izdanja ploča i singlica, prvih festivala, začetka roka na ovim prostorima. Gosti na razgovoru biće, uz autora, i Nikola Nešković i Petar Luković, a razgovor će voditi Mićun Ristić, najavili su organizatori.

Knjiga “Ključ bubnja Tama – Memoari ex-YU rock pevačiceAmile Sulejmanović iz Sarajeva, čiji je vokal zabeležen na pločama sastava Bijelo dugme, Valentino, Bombaj štampa… biće predstavljena 9. juna. Knjiga je dobila ime po ključu bubnja Tama njene velike ljubavi, Ipeta Ivandića, koji joj je poklonio posle drugog sastanka, kao zalog da će joj se s turneje Bijelog dugmeta vratiti. Amila i Ipe su polovinom 80-ih formirali sastav Amila i hitom “Kakav divan dan” se upisali na stranice rok istorije na ovim prostorima. Nakon toga Amila se preselila u London, gde je sa svojim idolom Jahom Wobbleom, nekadasnjim basistom PIL, snimila nekoliko pesama i susrela se sa velikim imenima kao što su Džordž Majkl, Eni Lenoks… Razgovor sa Amilom Sulejmanović putem veb-linka vodiće Sandra Rančić, umetnička direktorka festivala Dok’N’Ritam.

Za završnicu, 10. jun, najavljena je promocija knjige “Životi pesnika (s gitarom)" Ray Robertson. Knjiga govori o autsajderima koji su promenili modernu muziku (Gene Clark, The Ramones, Little Richard…), a predstaviće je Zoran Janković. Promocija knjige “Antikvarnica snova Želimira Altaraca Čička, muzičkog promotera i direktnog učesnika u stvaranju jugoslovenske rok scene, takođe će biti održana poslednje festivalske večeri. Čičak je i autor tekstova pesama “Svijet u kome živim” i “Negdje na kraju” u zatišju sastava Indexi. “Antikvarnica snova” je zbirka priča iz prvih 50 godina njegovog života na sceni, a predstaviće je, uz autora, i Dejan Cukić, Zoran Janković, Branimir Lokner i Sandra Rančić.

Festival Dok'n'Ritam biće održan od 6. do 10. juna pod sloganom “Eklektika je naš stil”, a ponudiće stilski raznovrsne dokumentarce u takmičarskim selekcijama i revijalnom delu programa, među kojima je više od deset naslova koji će imati srpsku ili regionalnu, pa i svetsku premijeru.

Treće izdanje Dok’n’Ritam festivala prikazaće filmove u rasponu od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima – o kojima se često ne zna mnogo ako nisu i izvođači, pa sve do filmova koji prikazuju veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one iz andergraund sveta, poput Miomira Grujića Fleke...

Fb strana festivala je facebook.com/doknritamfestival, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.