• Search form

28.03.2018 | 17:15

Na putu ka punopravnom članstvu u CERN-u

Na putu ka punopravnom članstvu u CERN-u

Visoka delegacija Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja (CERN) razgovarala je 28. marta s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o punopravnom članstvu u toj organizaciji, a prema oceni premijerke, Srbija je za to spremna.

Ana Brnabić istakla je da je Srbija poslednjih godina naporno radila na sprovođenju ekonomskih reformi, fiskalnoj stabilizaciji i održavanju ekonomske stabilnosti, dodajući da će u narednom periodu fokus biti na reformi obrazovanja, ulaganjima u nauku i naučne projekte, kao i na digitalizaciji i inovacijama da bi se značajno unapredila konkurentnost srpske privrede.

Prema rečima Ane Brnabić, da je Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN-u pokazuju ne samo uspesi domaćih fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u toj važnoj organizaciji, već i činjenica da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti više od 50 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija, ali i prema tome što već tri godine zaredom konstantno raste obim saradnje između privrednika u Srbiji i projekata CERN-a.

Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i daće signal da smo zemlja koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija, izjavila je Ana Brnabić, objavljeno je na sajtu vlade.

Delegacija CERN-a u Institutu za fiziku

Delegacija CERN-a, koju predvode direktorka za međunarodne odnose Šarlota Varakoli i naučni dirtektor Ekhard Elsen, predstavlja takozvani CERN Task Force, koji po nalogu Saveta i generalne direktorke CERN-a analizira dosadašnje učešće Srbije u toj najvećoj naučnoj organizaciji u Evropi i daje preporuku o punopravnom članstvu.

Pre susreta sa premijerkom Brnabić, delegacija CERN-a posetila je prvi institut od nacionalnog značaja za Srbiju - Institut za fiziku u Beogradu, gde je razgovarala s predstavnicima državne Komisije za saradnju sa CERN-om o dosadašnjim rezultatima domaćih naučnika u toj organizaciji, ali i o inovacijama i tehnološkim primenama.

“Radujemo se kad vidimo koliko su stvari napredovale u srpskoj fizici od našeg prethodnog dolaska”, rekla je Šarlota Varakoli, saopštio je Institut za fiziku.

Šarlota Varakoli dodala je da je članstvo Srbije veoma važno za CERN, čiji su predstavnici, inače, simbolično zasadili drvo - piramidalni grab u bašti Instituta, na obali Dunava.

Delegacija CERN-a se na Institutu susrela sa istraživačima iz Srbije koji rade na ATLAS i CMS eksperimentima, koji predstavljaju dve najveće naučne kolaboracije u CERN-u. Takođe, obišla je i druge laboratorije na Institutu za fiziku – Centar za izučavanje kompleksnih sistema, Centar za fotoniku, Inovacioni centar i Niskofonsku laboratoriju za nuklearna istraživanja, kao i teorijske grupe.

“Pored izveštaja o kapacitetu Srbije za status punopravnog člana, naš zadatak je da identifikujemo one oblasti u kojima je Srbija najjača”, rekao je Ekhard Elsen, dodajući da je očigledno da su superračunari jedna od njih.

Komentarišući prednosti koje će Srbija imati od punopravnog članstva, Elsen je podsetio da je danas “tri puta veća šansa da se pronađe posao koji je povezan sa naukom u odnosu na druge poslove”.

Srbija je, kao zemlja naslednica SFRJ, jedna od 12 osnivača CERN-a, ali više decenija je bila izvan tog najuspešnijeg naučnog kluba na svetu. Zahvaljujući pre svega angažovanju domaćih fizičara, koji još od 2001. rade u ATLAS i CMS kolaboracijama, Srbija je 2012. postala pridruženi član CERN-a, koji okuplja 22 evropskih država. Srbija je do sada dala i značajan doprinos brojnim rezultatima u CERN-u, poput otkrića Higsovog
bozona.

*Institut za fiziku/Bojan Džodan

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.