• Search form

28.03.2018 | 17:15

Na putu ka punopravnom članstvu u CERN-u

Na putu ka punopravnom članstvu u CERN-u

Visoka delegacija Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja (CERN) razgovarala je 28. marta s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić o punopravnom članstvu u toj organizaciji, a prema oceni premijerke, Srbija je za to spremna.

Ana Brnabić istakla je da je Srbija poslednjih godina naporno radila na sprovođenju ekonomskih reformi, fiskalnoj stabilizaciji i održavanju ekonomske stabilnosti, dodajući da će u narednom periodu fokus biti na reformi obrazovanja, ulaganjima u nauku i naučne projekte, kao i na digitalizaciji i inovacijama da bi se značajno unapredila konkurentnost srpske privrede.

Prema rečima Ane Brnabić, da je Srbija spremna za punopravno članstvo u CERN-u pokazuju ne samo uspesi domaćih fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u toj važnoj organizaciji, već i činjenica da će Vlada Srbije u naredne tri godine uložiti više od 50 miliona evra u infrastrukturu i projekte kojima podstiče primenjenu upotrebu tehnologije i inovacija, ali i prema tome što već tri godine zaredom konstantno raste obim saradnje između privrednika u Srbiji i projekata CERN-a.

Punopravno članstvo biće od ključnog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji i daće signal da smo zemlja koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim svetskim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija, izjavila je Ana Brnabić, objavljeno je na sajtu vlade.

Delegacija CERN-a u Institutu za fiziku

Delegacija CERN-a, koju predvode direktorka za međunarodne odnose Šarlota Varakoli i naučni dirtektor Ekhard Elsen, predstavlja takozvani CERN Task Force, koji po nalogu Saveta i generalne direktorke CERN-a analizira dosadašnje učešće Srbije u toj najvećoj naučnoj organizaciji u Evropi i daje preporuku o punopravnom članstvu.

Pre susreta sa premijerkom Brnabić, delegacija CERN-a posetila je prvi institut od nacionalnog značaja za Srbiju - Institut za fiziku u Beogradu, gde je razgovarala s predstavnicima državne Komisije za saradnju sa CERN-om o dosadašnjim rezultatima domaćih naučnika u toj organizaciji, ali i o inovacijama i tehnološkim primenama.

“Radujemo se kad vidimo koliko su stvari napredovale u srpskoj fizici od našeg prethodnog dolaska”, rekla je Šarlota Varakoli, saopštio je Institut za fiziku.

Šarlota Varakoli dodala je da je članstvo Srbije veoma važno za CERN, čiji su predstavnici, inače, simbolično zasadili drvo - piramidalni grab u bašti Instituta, na obali Dunava.

Delegacija CERN-a se na Institutu susrela sa istraživačima iz Srbije koji rade na ATLAS i CMS eksperimentima, koji predstavljaju dve najveće naučne kolaboracije u CERN-u. Takođe, obišla je i druge laboratorije na Institutu za fiziku – Centar za izučavanje kompleksnih sistema, Centar za fotoniku, Inovacioni centar i Niskofonsku laboratoriju za nuklearna istraživanja, kao i teorijske grupe.

“Pored izveštaja o kapacitetu Srbije za status punopravnog člana, naš zadatak je da identifikujemo one oblasti u kojima je Srbija najjača”, rekao je Ekhard Elsen, dodajući da je očigledno da su superračunari jedna od njih.

Komentarišući prednosti koje će Srbija imati od punopravnog članstva, Elsen je podsetio da je danas “tri puta veća šansa da se pronađe posao koji je povezan sa naukom u odnosu na druge poslove”.

Srbija je, kao zemlja naslednica SFRJ, jedna od 12 osnivača CERN-a, ali više decenija je bila izvan tog najuspešnijeg naučnog kluba na svetu. Zahvaljujući pre svega angažovanju domaćih fizičara, koji još od 2001. rade u ATLAS i CMS kolaboracijama, Srbija je 2012. postala pridruženi član CERN-a, koji okuplja 22 evropskih država. Srbija je do sada dala i značajan doprinos brojnim rezultatima u CERN-u, poput otkrića Higsovog
bozona.

*Institut za fiziku/Bojan Džodan

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.