• Search form

07.07.2018 | 12:09

Od crnog do belog talasa

Od crnog do belog talasa

Filmski festival u Sopotu završava se 7. jula dodelom nagrada i filmom “Varljivo leto '68” Gorana Paskaljevića u čast nagrađenih, a osvrnuo se na studentske proteste 1968. godine i panel diskusijom o refleksijama tih istorijskih događaja u srpskom, jugoslovenskom i svetskom filmu.

Panel diskusija “Sve naše varljive godine – refleksije 68. u srpskom, jugoslovenskom i svetskom filmu”, okupila je 6. jula u galeriji Centra za kulturu Sopot filmskog reditelja Želimira Žilnika, urednika izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljuba Stojanovića, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Milana Nikodijevića, profesor Kingston univerziteta u Londonu Vlastimira Sudara, kao i autore dokumentarnog filma “Ideal 68Marka Subotića i Almira Šećkanovića.

Uoči razgovora, koji je modarirao član Odbora 47. Sofesta Aleksandar Avramović, prikazan je film “Ideal 68”, u produkciji Al Jazeere, čiji su akteri, učesnici studenskih protesta 1968. u Beogradu Sonja Liht, Borka Pavićević, Zdravko Grebo, Dragoljub Mićunović i drugi, podsetili na svoja iskustava od pre pola veka.

U razgovoru je ukazano na potiskivanje teme 1968. u jugoslovenskom filmu nakon crnog talasa.

“Nakon obračuna sa ‘crnim talasom’, nastupio je ‘beli talas’ jugoslovenskog filma, koji je, pored drugih tema, izbegavao čak i indirektno bavljenje ’68. Tako je naš film, uz ’48, dobio još jedan izraziti tematski tabu. Najdelikatniji deo posla u vezi sa prevazilaženjem ‘šezdesetosmaške cenzure’ obavio je Žilnik, koji je za ‘Rane radove’ osvojio Zlatnog medveda, dok je za ‘Lipanjska gibanja’ nagrađen na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu”, kazao je, između ostalog, Dejan Dabić.

Ipak, kako je rečeno, bilo je autora koji su “više zagrebali zagrebali po površini, ali bez suštinskog bavljenja šezdeset osmom, što je, ipak, zahtevalo hrabrost”.

Želimir Žilnik, 47. Sofest

Žilnik je ocenio da se o 1968. govori dosta pompezno, ali sa raznih tačaka gledišta.

“Bilo mi je zanimljivo da u filmu ‘Ideal 68’ čujem Latinku Perović, koja kaže da su studenti tim gestom oponirali privrednoj reformi. To je ocena da su studenti bili retrogradni ili konzervativni, ali osnovna energija studentskih protesta je išla za tim da se digne glas protiv autoritarnosti jednopartijskog sistema. Oni su bili inspirisani svetskom pobunom mlade generacije protiv hijerarhije uspostavljene u posleratnom svetskom državnom uređenju”, rekao je Žilnik.

Diskusija je potrajala skoro dva sata, a integralni sadržaj biće objavljen u jednom od narednih brojeva časopisa Filaž.

47. Sofest završava se svečanom dodelom nagrada za najbolji film, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, a biće dodeljena i nagrada za najbolji film prema oceni žirija publike.

Žiri 47. Sofesta čine glumci Hristina Popović i Igor Đorđević, te reditelj Bojan Vuletić.

U konkurenciji za nagrade je 15 domaćih filmova, uključujući ostvarenja u kojima je Srbija manjinski koproducent.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.