• Search form

10.08.2018 | 23:49

Otvoren 24. Sarajevo film festival

Otvoren 24. Sarajevo film festival

Sarajevo film festival (SFF) svečano je otvoren 10. avgusta u Narodnom pozorištu uručenjem počasnih nagrada Srce Sarajeva turskom reditelju Nuriju Bilge Džejlanu i vlasniku Fondacije Hastor Nijazu Hastoru, a zvezda večeri bio je i nagrađivani poljski reditelj Pavel Pavlikovski, čijim je filmom “Hladni rat” počeo festivalski program sa ukupno 266 naslova iz 56 zemalja.

Pavlikovski je u “Hladnom ratu”, za koji je nagrađen za režiju u Kanu, prikazao strastvenu ljubavnu priču dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su sudbinski predodređeni jedno drugom. Prikazan nakon ceremonije otvaranja 24. SFF-a u Narodnom pozorištu i pred prepunim gledalištem Letnjeg kina na otvorenom, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima - 50-ih godina 20. veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Publika će 11. avgusta imati priliku da razgovara sa Pavlikovskim u okviru programa Kafa sa... Ovo je inače, njegova druga poseta SFF-u, na kojem je 2014. predstavio film “Ida”, nagrađen potom Oskarom.

Voditelj ceremonije, glumac Alban Ukaj, Pavel Pavlikovski i direktor SFF-a Mirsad Purivatra

Zvezda 24. SFF-a je i Nuri Bilge Džejlan, gost programa Posvećeno, kome je Počasno Srce Sarajeva dodeljeno u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i podršku SFF-u.

Džejlanova izložba fotografija “Turkey Cinemascope” biće otvorena 11. avgusta u Umetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a kako su istakli organizatori, reč je o radovima koji, baš kao i njegovi filmovi, navode posmatrača na razmišljanje.

SFF će do 17. avgusta prikazati 266 filmova u 18 programa, od kojih čak 52 imaju svetske premijere, a 23 međunarodne.

Među svetskim premijerama su i četiri naslova u Takmičarskom programu igranog filma, čijim žirijem predsedava iranski reditelj i scenarista Asgar Farhadi – rumunski “Jedan i po princ Ane Lungu, turski “Kradljivci golubovaOsmana Dogana, rumunsko-poljski “Ljubav 1. pasFlorina Serbana i “Sam samcitBobe Jelčića iz Hrvatske, nastao u koprodukciji sa Holandijom, Srbijom, Crnom Gorom i BiH.

Međunarodnu premijeru imaće hrvatski film “MaliAntonija Nuića, koji je takođe u konkurenciji za glavne nagrade, kao i filmovi “Aga Milka Lazarova iz Bugarske, “Horizont” gruzijskog reditelja Tinatina Kajrišvilija, “Jedan danZofije Silađi iz Mađarske, “LimunadaIonae Uricaru iz Rumunije i “TeretOgnjena Glavonića iz Srbije, koji će imati regionalne premijere.

I u Takmičarskom programu dokumentarnog filma više od polovine ostvarenja imaće svetske ili međunarodne premijere, a reč o radovima koji, kako ističe SFF, snažno reflektuju sliku sveta u kojem živimo. Većina reditelja i producenata pritom debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a više od polovine filmova su ostvarenja rediteljki i producentkinja.

U konkurenciji su dokumentarci “Ghetto BalboaArpada Bogdana (Mađarska), “Devetomesečni ratLasla Čuje (Mađarska/Katar), “FundamentiPetera Cerovšeka (Slovenija), “IKEA For YouMarije Ratković Vidaković i Dinke Radonić (Hrvatska/Švedska), “Kalin i zatvorska ekipaPetra Gjulčeva (Bugarska), “SestreZdenka Jurilja (BiH/Hrvatska) i “TAM 4500Momira Matovića (Crna Gora), koji će imati svetske premijere, dok će međunarodne imati “Bigger Than Life Adnana Softića (Makedonija/Nemačka/Italija), “Cry Baby, CryAntonina Svobode (Austrija) i “Okupirani bioskop Senke Domanović (Srbija/Hrvatska).

Iz Srbije učestvuje i Mladen Kovačević filmom “4 godine u 10 minuta”, koji će imati regionalnu premijeru, kao i dokumentarci “90 sekundi u Severnoj KorejiRanka Paukovića (Hrvatska/Holandija), “ČistilišteDidema Peküna (Turska/BiH/Grčka), “Jednostavne lekcijeDorotje Zurbo (Mađarska) i “SrbenkaNebojše Slijepčevića iz Hrvatske o istopimenoj potresnoj predstavi Olivera Frljića u Rijeci. U konkurenciji je i film “Dok se tata ne vrati”, koprodukcija Gruzije, Francuske i Nemačke, koju potpisuje Mari Gulbiani, a imaće BiH premijeru.

Takmičarski program kratkog filma obuhvata 11 ostvarenja odabranih od čak više od 500 prijavljenih.

Među njima je šest svetskih premijera – “DahErmina Brava (BiH), “Morski brizCecilije Stefanesku (Rumunija), “PeloidBojana Stijovića (Crna Gora), “Smrt bela kostFilipa Mojzeša iz Hrvatske, “SumaLie Catle iz Grčke i “Van sezoneOrsolje Lang iz Mađarske.

Među kratkim filmovima u konkurenciji, koji će imati regionalne premijere, je i novo animirano ostvarenje Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg iz Srbije “Neputovanja”, čija je svetska premijera bila na Berlinalu, a u međuvremenu je prikazan na još niz festivala i osvojio više nagrada.

Van konkurencije biće prikazan kratki film “Duboki rezovi Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića iz Hrvatske, koji će imati međunarodnu premijeru.

SFF drugi put organizuje i Takmičarski program studentskog filma, koji obuhvata 13 kratkih i srednjemetražnih ostvarenja, nastalih kao deo nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola. Van konkurencije biće prikazan dugometražni igrani film “Banditi u potrazi za mamomKoste Ristića iz Srbije, te omnibus “Voice Over” diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School, kao i tri filma gostujuće Londonske filmske škole.

Svetske premijere u trci za Srce Sarajeva imaće rumunski studentski film “16 udaraca” (Aleksandru Badea), srpski “Jedini” (Nikola Polić), austrijski “Kraljevsko plava” (Dinko Draganović), “Majkino zlato” (Irfan Avdić) iz BiH i tuski “Tuga prošlog vremena” (Deniz Telek), a međunarodne “Najtopliji dani leta” Maša Šarović iz Srbije, “Opsada” Ištvana Kovača iz Mađarske, “Poslednji poziv” Hajni Kis iz Mađarske i “Sneško” Leni Gruber iz Austrije.

Žiri Takmičarskog programa igranog filma, uz Asgara Farhadija, čine i glumica Judita Franković Brdar iz Hrvatske, umetnički direktor festivala i nagrada Makao Majk Gudridž iz Velike Britanije, fotografkinja Brižit Lakomb iz Francuske i scenaristkinja i rediteljka Ana Urušadze iz Gruzije.

Dokumentarce u trci za Srce Sarajeva ocenjivaće direktorka DOK Lajpcig Lena Pasanen, fotograf i producent Lučiano Rigolini iz Švajcarske i nagrađivana rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Mila Turajlić iz Srbije, pobednica ovogodišnjeg IDFA filmom “Druga strana svega”, koji će na 24. SFF-u biti prikazan u okviru programa Suočavanje sa prošlošću.

Žiri Takmičarskog programa kratkog filma čine scenaristkinje i rediteljke Konstantina Kocamani iz Grčke i Antoneta Alamat Kusijanović iz Hrvatske, kao i filmska autorka Ena Sendijarević iz Holandije/BiH, dok će studentske filmove ocenjivati profesor Ričard Kvietniovski sa Londonske škole filma, Andrea Rupert iz Filmfesta u Minhenu, te reditelj Neven Samardžić iz BiH.

Prošle godine, na 23. SFF-u, trijumfovali su gruzijski filmovi - Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je “Strašna majka” rediteljke Ani Urušadze, dok je takmicarskom programu dokumentaraca pobedio “Grad suncaRatija Onelija.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom