• Search form

11.06.2018 | 13:24

Platelov Rekvijem na 52. Bitefu

Platelov Rekvijem na 52. Bitefu

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) najavio je kao jednu od najvećih zvezda svog 52. izdanja koreografa Alana Platela, čiji će “Rekvijem za L” izvesti 22. septembra u Sava centru kompanija ballets C de la B iz Belgije.

Platel je, u saradnji sa kompozitorom Fabiriciom Kasolom i uz učešće muzičara iz različitih delova sveta, kreirao sopstvenu verziju Mocartovog Rekvijema.

U Platelovoj verziji, koja će biti izvedena na zatvaranju 52. Bitefa, mešaju se muzički uticaji i žanrovi, uključujući džez, operu i popularnu afričku muziku, suočavajući nas sa smrću na način koji je u isto vreme i tužan i veseo, saopštio je Bitef, čije će 52. izdanje biti održano od 14. do 22. septembra.

Platel je gostovao i 2012. godine na 45. Bitefu predstavom “Gardenija” koja je naišla na fantastičan prijem kod Bitefove publike.

U međuvremenu, kako je sam izjavio, doživeo je mnoga nova iskustva.

Gardenija mi veoma nedostaje. Jedna od glumica iz te predstave je u međuvremenu umrla, tako da ta predstava za mene ima i izvestan istorijski značaj. Međutim, ‘Rekvijem za L’, predstavlja nešto potpuno drugačije. To je pre svega muzička predstava. Kompozitor Fabricio Kasol je radio na muzici Mocarta, na Rekvijemu, i to sa 14 muzičara iz Afrike, iz Južne Afrike, kao i sa muzičarima iz Evrope. Zajedno sa njima on je kreirao potpuno novu interpretaciju tog celokupnog Mocartovog dela, nakon čega se obratio meni da tu muzičku izvedbu postavim na scenu”, izjavio je Platel.

U produkciji tog projekta, pored matične kompanije, učestvuju i međunarodni festivali i insitutcije, kao što su Berliner festšpile, Marsejski festival i Onazis centar iz Atine.

U strategiji Bitefa, koja u poslednjih nekoliko godina podrazumeva rad na stvaranju nove festivalske publike, “Rekvijem za L” zauzima važno mesto. Kako su najavili organizatori, posebne aktivnosti biće usmerene na pobuđivanje interesovanja učenika muzičkih škola i fakulteta da prisustvuju izvođenju Platelovog neobičnog scensko-muzičkog spektakla.

*Foto: Chris van der Burght

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.