• Search form

24.10.2017 | 11:43

Plesni DJ eksperiment za kraj Kondenza

Plesni DJ eksperiment za kraj Kondenza

Festival savremenog plesa i performansa Kondenz završava se 25. oktobra u Magacinu u Kraljevića Marka plesnim eksperimentom Frederika GiesaGood Girls Go To Heaven, Bad Girls Go Everywhere” - performansom koji traje tri i po sata u prostoru ispunjenom bitovima tehno seta DJ Fiedela (Berghain/Ostgut Ton) i podnom instalacijom vizuelnog umetnika Antona Stojanova.

Berlinska tehno i kulpska scena je bila mesto sastajanja ta tri umetnika, koji su započeli saradnju 2014. godine, a od tada su kreirali nekoliko performansa zajedno. Njihovo iskustvo i različiti angažmani na berlinskoj sceni preokreću svaki element koji dolazi u obzir u igru u ovom eksperimentu, što je pozivnica i individualnim i kolektivnim pokretima da se priključe.

U okviru jubilarnog Kondenza, održana je i svetska premijera performansa “Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji prati život genija i čudaka Nikole Tesle, a nakon izvođenja u Centru za kulturnu dekontaminaciju, krajem oktobra videće ga i publika u stokholmskom MDT-u, a potom zatim kreće na svetsku turneju.

Među performansima koje je imala priliku da vidi publika Kondenza je plesni performans “Lumi” autora i izvođača Marka Milića, koji je upravo dobio specijalnu nagradu žirija Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra.

Žiri UBUS-a istakao je u obrazloženju da je reč o predstavi u kojoj se “zapaža studiozan rad, što ovo ostvarenje čini stilski homogenim, bogato značenjima i smislom, a vizuelno aktraktivno”.

Jubilarni Kondenz otvoren je 20. oktobrau Bitef teatru plesnom predstavom “ScrapeJovane Rakić, a obeležen je i dvodnevnim međunarodnim skupom “Nomad Dance Advocates” za zagovaranje bolje pozicije plesa u Srbiji i regionu, koji je održan u Magacinu u Kraljevica Marka.

U organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples, publika 10. Kondenza imala je priliku da pogleda šest performansa na više lokacija, a ulaz je bio besplatan.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.