• Search form

09.06.2018 | 22:56

Pobednici 28. Animafesta

Pobednici 28. Animafesta

Gran pri 28. Svetskog festivala animiranog filma – Animafesta u Zagrebu, koji je prikazao više od 400 filmova, dodeljen je francuskom “Padu” (La Chute) reditelja Borisa Labbéa, kaleidoskopskom ostvarenju koje se, kako je istakao žiri, odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podseća na srednjovekovne prikaze apokalipse, prikazujući bezvremenu i tragičnu viziju čovečanstva.

Na ceremoniji u Kinu Europa, žiri koji su činili Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero, dodelio je i nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umetničko postignuće Nikiti Diakuru za nemački film “Fest”, ističući njegovu svežu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu upotrebu savremene tehnologije, uz referisanje na moderne supkulture.

Nagrada “Zlatko Grgić” za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je nemačko-meksičkom filmu “32-RbitVictora Orozca Ramireza za hrabru i impresivnu ličnu animiranu viziju ukorenjenu u savremenom krajoliku društvenih mreža.

Pad / La Chute

Članovi žirija dodelili su i posebna priznanja - Jeanette Bonds nagradila je hrvatski film “Kako se kalio čelikIgora Grubića, u produkciji Kreativnog sindikata, zbog sposobnosti prikazivanja više nivoa odnosa, od ličnih i porodičnih, do istorijskih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. Sanji Borčić posebno se dopao poljski rad “IIIMarte Pajek, jer mnogo kaže sa tako malo reči, te uspeva da moćno i snažno izrazi emocije. Uz to, reč je o priči o otrovnom i živopisnom odnosu koji se ne može prekinuti, te filmu koji nas, kako je istakla, tera da ga razumemo, saosećamo i u njega uronimo. Piotr Dumała uručio je posebno priznanje iranskom filmu “Gosp. Jelen” (Mr. Deer) Mojtabea Mousavija u kojem ljudska divljina stvara nezamisliv užas koji je deo svakodnevnog gradskog života, dok je Robert Morgan odabrao holandsko-belgijski film “Konačnost zove” (Finity Calling) Jaspera Kuipersa zbog čudesne zanatske veštine, te upotrebe pokreta i rituala u dočaravanju stravičnog ličnog buđenja. Pedro Rivero dodelio je posebno priznanje francuskom “Negativnom prostoru” (Negative Space) Ru Kuwahate i Maxa Portera, uz obrazloženje da je reč o delu koje pokazuje kako dobra šala može biti loš odraz čudnih porodičnih odnosa i koje se poigrava savršenim spojem filmskih alata animacije.

Prema odluci žirija Velikog takmičarskog programa dugometražnog filma, koji su činili Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić, Gran pri je pripao belgijsko-francusko-holandskom filmu “Kakav veličanstveni kolač!” (This Magnificient Cake!) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, uz obrazloženje da predstavlja majstorsko istraživanje kolonijalne istorije na suptilan, duhovit, ali i okrutan način. Nagrada je dodeljena i za čudesno snimanje i stvaranje uverljivih i ekspresivnih likova.

Isti je žiri dodelio posebno priznanje francuskom filmu “Slučaj muškarac-žena” (The Man-Woman Case) Anaïs Caure, za prikaz stvarne istorijske teme koja ima snažan odjek u savremenom društvu, te za hrabar umetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrednosti.

Objedinjeni žiri takmičarskih programa studentskog i hrvatskog filma (Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang) dodelio je nagradu “Dušan Vukotić” za najbolji studentski film britanskom “Suočavanju” (Facing It) Sama Gainsborougha, uz obrazloženje da je izgrađen zahvaljujući neverovatno kreativnoj i jedinstvenoj vizuelnoj tehnici. “Lice svakog lika je živopisno, izražajno i emotivno, a radnja koja govori o društvenoj teskobi kao čestoj prepreci kod svih, a posebno kod umetnika, topla je i utešna”, naveo je žiri, koji je posebna priznanja dodelio mađarskom filmu “Molim te, uzmi me” (Take Me Please) Univerziteta za umetnost i dizajn Moholy-Nagy u Budimpešti, u režiji Olivéra Hegyija, te poljskom “Nazdravlje!” (Bless You!) Poljske nacionalne škole za film, televiziju i pozorište u Lođu, u režiji Pauline Ziółkowske.

Suočavanje / Facing It

Mađarski film, kako je naveo žiri, podseća na MTV-jevu emisiju “Beavis i Butthead”. “Ovaj film naivne vizuelne tehnike i inteligentnog pripovedanja pršti od mladalačke energije, te nije podlegao ustaljenom, klišeiziranom formatu ili granicama. Vidljivo je da je animator sledio svoj instinkt, te da je priča o glavnom liku slična njegovoj. Svi smo se jednom izgubili u WC-u francuske benzinske pumpe”, naveo je žiri o filmu “Molim te, uzmi me”. Posebno priznanje dodeljenho je poljskom filmu “Nazdravlje!” zbog izuzetne likovnosti i smisla za humor.

Najboljim hrvatskim filmom proglašen je “BiciklistiVeljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, uz obrazloženje da je “seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome šta zapravo motiviše čitav ljudski rod”. “Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umetnika (Vasko Lipovac) nije bio lak zadatak, no rizik se itekako isplatio”, naveo je žiri koji je posebno priznanje dodelio Jeleni Oroz za “Dva na dva”, u produkciji Bonobostudija, ističući izvrstan dizajn zvuka tog animiranog filma.

Biciklisti

Pokrovitelj nagrade za najbolji domaći film je Društvo hrvatskih filmskih reditelja.

Nagradu Vimeo Staff Pick dobila je Rachel Gutgarts za izraelski film “Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi” (A Love Letter to the One I Made Up).

Žiri takmičarskog programa filmova za decu (Izak Cunjac, Mia Duić, Linda Lisičak, Petra Fištrić i Oskar Hušman Domes) dodelio je glavnu nagradu kanadskom filmu “Limenica” (Birdlime) Evana DeRushieja, a posebno priznanje američkom “Dva balona” (Two Balloons) Marka C. Smitha.

Nagrada publike “Mr. M” za najbolji kratki animirani film pripala je portugalsko-francuskom “Između senki” (Between The Shadows) Alice Guimarães i Mónice Santos, dok je u okviru takmičarskog programa dugometražnog filma najboljim proglašen “Veliki Zli lisac i druge pričePatricka Imberta i Benjamina Rennera.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.