• Search form

03.12.2017 | 12:33

Pobednici Press Photo Srbija

Pobednici Press Photo Srbija

Glavnu nagradu konkursa “Press photo Srbija 2017” za najbolju medijsku fotografiju dobio je Mitar Mitrović, a pobedničku fotografiju i ostale nagrađene radove moguće je videti od 3. decembra u Domu omladine Beograda, u okviru petog festivala Vizualizator.

Mitar Mitrović pobedio je i u kategoriji “Vesti”, Saša Preradović u kategoriji “Okolina”, Željko Sinobad u kategoriji “Okolina reportaža”, Miloš Bičanski u kategoriji “Vesti reportaža”, dok je Irfan Ličina dobio nagradu u kategoriji “Život”, a Igor Čoko u kategoriji “Život reportaža”.

Nagrade će biti uručene na otvaranju izložbe “Press Photo Srbija 2017” koja otkriva nove tendencije u foto-žurnalizmu, aktuelne događaje -  izbegličku krizu, kao i druga socijalna pitanja prepoznatljiva najširoj javnosti, prezentovana kroz najbolje radove srpskih fotografa.

Saša Preradović

Miloš Bičanski

Nagrade je dodelio žiri koji su činili: fotograf agencije Rojters Marko Đurica (predsednik), fotograf magazina “Glorija” Dalibor Danilović, profesor foto-žurnalizma Ken Kobre sa Univerziteta San Franciska, fotografkinja Sanja Knežević i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Uzelac.

Željko Sinobad

Irfan Ličina

Igor Čoko

Konkurs i izložba “Press Photo Srbija” pokrenuti su radi afirmacije i razvoja foto-novinarstva u Srbiji. U fokusu su visoki umetnički i profesionalni standardi, pored ključne uloge etike u fotografskoj i srodnim profesionalnim zajednicama.

Izložbu “Press Photo Srbija” 12. put organizuje Centar za razvoj fotografije, koji je i organizator festivala Vizualizator, u okviru kojeg je otvoreno proteklih dana još nekoliko izložbi savremene fotografije na različitim lokacijama u Beogradu, uz edukativni i diskusioni prateći program.

U okviru petog Vizualizatora, između ostalog, otvorena je i izložba Igora ČokaIza rešetaka” u Parobrodu, u zgradi Politike predstavljene su fotografije Miloša BičanskogMy life in Athens”, u galeriji Drina otvorena je izložba fotografija “CargoLjiljane Petrović i Aleksandra Kostića, u bivšoj robnoj kući Beograd na Terazijama priređena je izložba “Akt fotografija”, a u galeriji Gradske opštine Vračar predstavljena je austrijska vizuelna umetnica francusko-japanskog porekla Elsa Okazaki. U Kvaki 22 predstavili su se studenti kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a u Domu kulture Studentski grad otvorena je izložba bugarskih fotografa “15 godina BG Press Photo”. U Centru za kulturu u Valjevu priređena je izložba fotografija "Građani Njujorka" dobitnika Pulicerove nagrade za fotografiju Edvarda Kitinga, kojoj je prethodila tribina o primeni fotografske etike i medijskih zakona u praksi.

*Fotografija na vrhu: Mitar Mitrović

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću