• Search form

21.10.2017 | 10:33

Počast Mići Markoviću

Počast Mići Markoviću

Beogradski džez festival (BDŽF) organizuje 25. oktobra specijalno veče posvećeno uspomeni na Milivoja Miću Markovića (1939-2017), svog dugogodišnjeg umetničkog direktora, koji je bio istaknuti džez umetnik, saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer.

U Velikoj sali DOB-a nastupiće Katarina Kočetova Trio feat. Ivan Radivojević i Rastko Obradović (MŠ Stanković), kao i Big Bend RTS-a, uz specijalnu projekciju dokumentarnog filma Marković & Gut Sextet “Some memories”, u režiji Marte Vukotić.

Marković, koji je preminuo u julu ove godine, bio je dugogodišnji saradnik, a od 2014. i umetnički direktor BDŽF-a.

Rođen 1939. godine, Marković je diplomirao na Džez akademiji u Gracu.

Bio je jedan od ključnih solista (od 1980) i dirigent (od 1988) Džez orkestra RTB, a vodio je i niz manjih sastava (Collegium Singidunum, Sekstet Marković-Gut, Marković-Petrović South Quartet…), nastupajući na brojnim pozornicama u zemlji i inostranstvu. Autor je serijala TV Beograd “U gostima kod orkestra” (1970).

Kompozitor je čuvene muzike za TV seriju “Otpisani” (1972).

Bio je predsednik SOKOJ-a (1987, kao prvi džez kompozitor u svetu), kao i predsednik Udruženja kompozitora Srbije (2001).

Omaž koncert Markoviću biće uvod za 33. izdanje BDŽF-a, koje će biti održano od 26. do 30. oktobra pod sloganom “Džez vizije”.

Glavni program 33. BDŽF-a počinje nastupom domaće grupe Eyot i švedskog pijaniste Jana Lundgrena koji je pripremio omaž kolegi Janu Johansonu, prerano preminulom pioniru švedskog džeza. Iste večeri u sali Amerikana nastupuće danski Jakob Bro Trio i norveški Marius Neset Quartet.

Za 27. oktobar najavljen je holandski Wolfert Brederode Trio i Nitai Hershkovits iz Izraela, te Marc Ribot i Young Philadelphians iz SAD i Kris Davis i Billy Drummond iz Kanade, dok će nemački Eva Klesse Quartet i Giovanni Guidi “Inferno” iz Italije nastupiti 28. oktobra u Velikoj sali DOB-a, a u Amerikani će se predstaviti francuski Emile Parisien Quartet i Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions iz Turske.

Najveća zvezda 33. BDŽ-a, američki saksofonista Joshua Redman, nastupiće 29. oktobra u Sava centru sa svojim triom, a publika će prethodno imati priliku da čuje i Mats Eilertsen “Rubicon” iz Norveške. U Amerikani će pretposlednje festivalske večeri nastupiti  Rodrigo Amado Motion Trio iz Portugala i Peter Evans Septet iz SAD.

Za završnicu je najavljena Donny McCaslin Group iz SAD, koja će nastupiti u Sava centru, kao i hrvatski muzičar Matija Dedić sa svojim projektom Three Sides of Jazz, a u okviru predstavljanja srpske džez scene, u Amerikani će nastupiti Sanja Marković (Ascension), Space Tigers i Tapan.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.