• Search form

31.01.2018 | 18:15

Podrška NKSS opstanku Festivala 7 veličanstvenih

Podrška NKSS opstanku Festivala 7 veličanstvenih

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) izrazila je protest protiv komercijalizacije kulture i politike menadžmenta Sava centra, povodom prekida saradnje sa Festivalom evropskog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”, čije je otvaranje bilo predviđeno za 31. januar, ali je odloženo do daljeg.

Povodom zahteva Sava centra da organizatori “7 veličanstvenih” plate komercijalnu cenu zakupa prostora, zbog čega su primorani da odlože održavanje 14. izdanja tog festivala, Asocijacija NKSS oštro je osudila proces komercijalizacije kulture u Beogradu i širom Srbije, prema kome se uspostavlja koncept kulturne politike koja uspeh kulturnih i umetničkih manifestacija “meri na blagajnama”, a partnerske organizacije iz sektora kulture i publiku svodi na nivo “komercijalnih klijenata” na principu uslužnog poslovanja.

Oštro osuđujući JP “Sava centar” zbog prekida 13-godišnje prakse suorganizovanja Festivala “7 veličanstvenih”, čime je taj jedinstven festival u Srbiji, pa i u svetu doveden u pitanje, NKSS je ukazala da je u ovogodišnjem Programu poslovanja Sava centra, na koji je Skupština grada Beograda dala saglasnost, planirano i organizovanje Festivala “7 veličanstvenih” u periodu od 31. januara do 6. februara u Velikoj dvorani tog javnog preduzeća. U pismu podrške organizatorima “7 veličanstvenih”, UO NKSS podsetio je da se Sava centar delom finansira iz subvencija osnivača, odnosno iz budžeta Grada Beograda. Kako se u Programu poslovanja za 2018. godinu navodi, taj iznos gradske podrške je 43 miliona dinara, dok Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podržava Sava centar sa pet miliona dinara.

NKSS je pozvala rukovodstvo Sava centra da odgovori na pitanje o razlozima prekida saradnje sa Festivalom “7 veličanstvenih”, s obzirom da je suorganizacija tog festivala već planirana u programu tog preduzeća za 2018. godinu, koji je usvojen. Koji su razlozi da jedno javno preduzeće koje se dobrim delom finansira iz budžeta Grada Beograda i Republike Srbije prema svom dugogodišnjem partneru Festivalu “7 veličanstvenih” od 2018. godine zauzme potpuno komercijalni stav? Da li JP Sava centar ima identičan stav prema svim festivalima u čijoj organizaciji učestvuje – kao što su FEST, BITEF, BEMUS, BELEF, Gitar art festival, Beogradski festival igre i drugi?, upitala je NKSS.

NKSS je istakla da Festival “7 veličanstvenih” već 13 godina nudi jedinstven program najboljih dokumentarnih filmova aktuelne produkcije, puneći Veliku salu Sava centra i izazivajući često čuđenje i samih autora filmova tako velikim interesovanjem beogradske publike. Festival je nastao 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopskim salama.

Kao primer, NKSS je navela da je čuveni argentinski reditelj Herman Kral, čiji je film “Još jedan tango” otvorio “7 veličanstvenih” 2016. godine, jedva verujući svojim očima da se toliko ljudi pojavilo da pogleda jedan dokumentarni film, upitao organizatora Zorana Popovića - da li je možda podmitio publiku da se pojavi u tolikom broju. Nakon šale, Kral je podelio priču o snimanju filma koje je trajalo gotovo četiri godine sa porukom da svaka usamljena ideja može postati nešto veliko, kao što je prikazivanje na Festivalu “Sedam veličantvenih”. Za uspomenu na taj emotivni trenutak, Kral je fotografisao krcatu dvoranu Sava centra, jer mu inače “niko ne bi verovao”.

Pružajući podršku organizatorima “7 veličanstvenih” u borbi protiv komercijalizacije kulture i protestujući protiv takvog tretmana kulturnih manifestacija, Asocijacija NKSS je pozvala stručnu javnost, a posebno udruženja filmskih radnika, da se zajedno sa organizatorima tog festivala izbore za održavanje njegovog 14. izdanja.

Organizatori “7 veličanstvenih” nedavno su saopštili da su primorani da odlože 14. izdanje tog festivala, jer je Sava centar, gde se održava od osnivanja, odbio da potpiše ugovor o suorganizaciji i postavio neprihvatljive komercijalne uslove, pravdajući ih nezavidnom situacijom u kojoj se nalazi.

Festival “7 veličanstvenih” je od samog početka, odnosno od 2005. godine, imao dogovor sa Sava centrom o zajedničkoj organizaciji, a prema rečima osnivača Svetlane i Zorana Popovića, svih proteklih godina ta saradnja je “funkcionisala s poverenjem i entuzijazmom”.

“Posle 13 veličanstvenih godina konstantnog kvalitativnog rasta i uspona, nakon svih izuzetnih doprinosa beogradskoj, srpskoj i evropskoj kulturnoj sceni, Festival je, ne našom voljom ili postupcima, izložen nepremostivim teškoćama. Dovedeni smo u situaciju da moramo da pronađemo način da se njegovo postojanje nastavi u drugo vreme i na nekom drugom mestu, verujemo na proleće ove godine”, saopštili su Svetlana i Zoran Popović, koji su 2017. godine, inače, dobili Povelju za “izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava centra” povodom 40-godišnjice njegovog osnivanja.

Osnivači “7 veličanstvenih”, Svetlana i Zoran Popović, prvi su dobitnici nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišlјanju filmske umetnosti i kulture, koja se dodeljuje od 2017. godine u znak sećanja na filmskog kritičara Nebojšu Popovića (1958-2015).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.