• Search form

02.05.2018 | 13:47

Preispitivanje spomeničkih praksi u Hrvatskoj

Preispitivanje spomeničkih praksi u Hrvatskoj

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) organizuje 9. maja okrugli sto “Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj”, povodom priprema Zakona o umetnicima i Zakona o spomenicima braniteljima.

Prema navodima UHA, sada je vreme da se, na osnovu spomeničkih praksi od 90-ih godina do danas, pokušaju iščitati glavni trendovi oblikovanja javnog prostora i simptomi u javnom prostoru, te da se pokušaju ponuditi optimalna rešenja u demokratskom korišćenju javnog prostora kao javnog dobra.

“Demokratske promene početkom 90-ih obećavale su demokratizaciju društva na niz nivoa. Javni je prostor uvek materijalizacija vladajućih ideologija, i kao takav trebalo je da bude jedno od prvih mesta materijalizacije obećanja i realizacije te demokratizacije. Umesto demokratizacije, dogodio se nered u javnom prostoru, a taj nered često ima za rezultat uništenja javnog prostora kao javnog dobra lošim praksama postavljanja javne skulpture i spomenika”, navelo je Udruženje hrvatskih arhitekata koje organizuje okrugli sto naslanjajući se na zaključke simpozijuma “Problem spomenika: spomenik danas” koje je donelo Društvo istoričara umetnosti 2014. godine.

Cilj je ponuditi okvir za rešenje kompleksnog pitanja postavljanja skulpture i spomenika u javnim prostorima.

Kao govornici su najavljeni: Frano Dulibić (Društvo povjesničara umjetnosti), Silva Kalčić (ULUPUH), Marko Ercegović (HDLU DU), Barbara Blasin (Hrvatsko dizajnersko društvo), Darija Perković (Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata), Tamara Bjažić Klarin i Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti), Maja Kireta i Valentina Fištrek (Udruženje hrvatskih arhitekata) i Antonio Grgić iz UHA kao moderator.

Drugi, završni okrugli sto na tu temu najavljen je za 24. maj u UHA.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Film koncept: ’Glava/krug, 1968’
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.