• Search form

25.06.2018 | 15:48

Rekord BGF na otvorenom

Rekord BGF na otvorenom

Beogradska filharmonija saopštila je da je na koncertu na otvorenom na Ušću, održanom 24. juna pod vođstvom dirigenta Gabrijela Felca, okupila više od 35.000 posetilaca, a mnogi su ostali van ograđenog koncertnog prostora.

U novobeogradskom bloku 13, na mestu gde je planirana izgradnja nove zgrade Beogradske filharmonije, bilo je, prema proceni fizičko-tehničkog obezbeđenja, između 35.000 i 40.000 ljudi. Imajući u vidu veliko interesovanje publike na prošlogodišnjem koncertu BGF na istoj lokaciji, kapacitet koncertnog prostora je, u saradnji sa gradskim službama, povećan je za 30 procenata. Iako je korisna površina za prihvat gostiju iznosila čak 50.000 kvadratnih metara, to i dalje nije bilo dovoljno za sve koji su želeli da čuju Beogradsku filharmoniju, pa je nekoliko hiljada ljudi bilo uz ogradu i potpuno ispunilo Bulevar Nikole Tesle, saopštila je BGF.

Direktor BGF Ivan Tasovac ocenio je da se “desilo nešto nemoguće”, jer je BGF prevazišla prošlogodišnji koncert po interesovanju publike, a mislio je da je neponovljiv.

Zahvalivši šefu-dirigentu Felcu i svim muzičarima na sceni, Tasovac je zahvalio i svim kolegama iz produkcija koje, kako je naveo, nisu spavale danima da bi BGF uspela da napravi ovako veliki događaj. Takođe, zahvalio je svim gradskim službama koje su bile “sjajni partneri i ove godine”.

Foto: S. Stevanović

Najavljujući sledeći koncert na otvorenom za jun 2019. godine, Tasovac je posebno zahvalio publici iz cele Srbije “što je slušala svoju Filharmoniju u onakvoj tišini, a nagradila je kao na rok koncertu”.

Foto: N. Jovanović

U audio-vizuelnom spektaklu “HD Odiseja” Beogradske filharmonije učestvovalo je 105 muzičara koji su sa Felcom izveli na bis popularnu Dvoržakovu melodiju. “Ovo je vaš grad, vaš orkestar. Beogradska filharmonija!”, poručio je Felc na kraju koncerta.

Foto: S. Stevanović

Ulaz na koncert, koji je Sekretarijat za kulturu Beograda podržao sa četiri miliona dinara, bio je besplatan.

*Naslovna foto: Marko Đoković

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.