• Search form

18.06.2018 | 23:43

Student kao učesnik i svedok ’68

Student kao učesnik i svedok ’68

Izložba studentskog lista “Student” iz 1968. godine otvorena je 18. juna u Galeriji nauke i tehnike SANU kao još jedan podsetnik i svojevrsni vodič za bolje razumevanje jednonedeljnih studentskih protesta u Beogradu - koliko samih događaja, toliko i okolnosti koje su do njih dovele. List studenata Beogradskog univerziteta neposredno svedoči o zbivanjima tokom demonstracija i štrajka, o suštini i o oblicima studentskog bunta, ali pruža i uvid u širi društveno-politički kontekst kojim je protest bio uslovljen i izazvan.

Otvarajući izložbu “’68. u Studentu”, u okviru koje će do 22. juna biti održavane tribine o različitim aspektima 1968, predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je da je 1968. godina užasno značajna za razumevanje ne samo tadašnje generacije studenata, nego i onoga što se kasnije događalo, a i za razumevanje nas samih.

“I mislim da je to posao Akademije da, uz vašu pomoć, radi na pokušaju da se objasni šta je to u jednom trenutku bio taj sudar čestica koji je doveo do izvesnog oslobađanja energije, do slatkog i gorkog ukusa slobode i, ako hoćete, do nečega što predstavlja posebnu slast u životu svakoga, a to je malo subverzuje prema vlasti”, rekao je Kostić u prisustvu nekadašnjih urednika i saradnika “Studenta”.

SANU je u obeležavanje ’68. pošla iz dva pravca, od kojih je jedan morao da bude objektivan i stručan, zbog čega je organizovan simpozijum 4. juna, a drugi je emotivniji, jer koliko god objektivnost bila važna, važan je i taj lični osećaj, ta energija koja postoji kod učesnika.

“Setimo se stihova Arsena Dedića – ‘Takvim sjajem može sjati samo što je prošlost sad...’ i ‘Pobedom se sada čini izgubljeni neki rat’. Ali, nije izgubljen taj rat. Kada se pomene parola ‘Budimo realni, tražimo nemoguće’, prosto ne mogu da ne izrazim žalost pred generacijama koje polako napuštaju ideju utopije i žive život u kom tačno znaju na kojoj se polici nalazi kečap ovog ili onog proizvođača, a ne znaju šta je to sanjati nemoguće”, rekao je Kostić.

Obraćajući se organizatorima izložbe sa “drugarice i drugovi, gospođe i gospodo”, Kostić je istakao da su autori i saradnici “Studenta” – Branka Otašević, Milisav Savić, Đorđije Uskoković, Nikola Kostandinović, Jugoslav Vlahović, Mila Korugić, Jelica Stojančić, Adam Sofronijević, Radoslav Zelenović, pokazali u pripremama izložbe neuobičajenu kafansku sklonost, sastanke su držali u kafani, a ne u kabinetu, pokušavali su prilično ozbiljno da osmisle ceo sadržaj.

“Čini mi se da sam ponovo u njihovim očima video neku vatru koja je nekada gorela. Za trenutak mi se činilo da ste ponovo mladi. I bio sam malo ljubomoran. Čestitam vam”, rekao je Kostić.

Prema navodima organizatora, tokom proteklih pet decenija bilo je više nastojanja da se s manjom ili većom istorijskom distancom odredi politički i društveni smisao studentskih demonstracija i štrajka na Beogradskom univerzitetu početkom juna 1968. godine, uz nezaobilaznu analizu neposrednog ođeka ovih događaja u širokoj, ali i u stručnoj, kulturnoj, umetničkoj javnosti. Bio je to cilj i nekoliko izdavačkih poduhvata i dokumentarnih TV programa korisnih pre svega za prikupljanje istorijske građe u vidu ličnih sećanja i komentara učesnika i svedoka.

Izložba “’68. u Studentu” sa karakterističnim stranicama, tekstovima, naslovima iz izdanja tog lista tokom 1968. godine pokazuje intelektualnu snagu mlade generacije i njen slobodarski duh, obaveštenost o međunarodnim prilikama toga doba, povezanost sa studentskim  pokretima u svetu, kritičnost prema stanju na Univerzitetu, ali i otvorenost za saradnju profesora kao autora. Iz uređivačkog koncepta ''Studenta'' tog vremena vidi se da je on u znatnoj meri bio ne samo učesnik i svedok junskih zbivanja, nego i njihov svojevrsni pokretač.

Prateći program izložbe biće razgovori sa učesnicima, proučavaocima i tumačima ''fenomena šezdesetosma''.

Za 19. jun najavljena je tribina ''Šta je ostalo od šezdesetosme – gde su danas šezdesetosmaši'', uz učešće Dragoljuba Mićunovića, Đorđa Malavrazića, Stanka Crnobrnje i  Tomislava Peterneka. Moderator je Branka Otašević.

Sledi 20. juna ''Student u ‘68 – 68. u Studentu''. Učestvuju Ljubiša Ristić, Đorđije Uskoković, Milivoje Majstorović, Branka Otašević, Sanja Radović i moderator Jelena Petković. Zatim 21. juna ''Odjeci ’68. u umetnosti – film, književnost, muzika, dizajn'', a učestvuju Milan Vlajčić, Milena Dragićević Šešić, Aleksandar Mandić, Mića Milošević, Srđan Vučinić. Moderator je Dragomir Zupanc.

Na kraju, 22. juna na temu ''Studentski pokret u svetu ‘68“ govoriće Trivo Inđić i Vukašin Pavlović, a moderator će biti Dušan Pajin.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.