• Search form

13.02.2018 | 20:25

Svađe za dostojanstvo

Svađe za dostojanstvo

Samizdat predstava “Ribarske svađeKarla Goldonija premijerno će biti izvedena 22. februara u Pozorištu lutaka “Pinokio” u Beogradu, a finansirali su je sami mladi glumci. 

Velika glumačka trupa okupila se oko tog projekta - Miloš Lazović, Sofija Uzunović, Petar Kokinović, Marija Pantin, Predrag Grujić, Janko Čekić, Anđela Kiković, Nemanja Milunović, Milica Majstorović, Aleksandra Belošević i Jelena Vukićević.

Sami su sebi stvorili priliku da pokažu pred pozorišnom publikom svoj talenat i da vrate na scenu Goldonijevu komediju venecijanskog priobalja i mentaliteta, nastalu sredinom 18. veka.

U centru radnje je svađa kao svakodnevno sredstvo opštenja, kao umetnost izražavanja i odnosa. Za razliku od današnjih svađa, ribarske svađe su nevine, ljubavne, čovečne, vesele, pune topline i dobrote.  

Mladi poručuju kroz tu predstavu da žele da žive u svetu u kojem se uvažava ljudsko dostojanstvo, ceni i ističe dobrota, vrednoća, kvalitet, stručnost, obrazovanje, saosećanje, ljubav i moralne vrednosti.

Izvršna direktorka Pozorišta lutaka “Pinokio” Milena Stojićević izrazila je nadu da će njihova poruka biti inspiracija da se u aktuelnoj predizbornoj kampanji prekine ili bar malo ublaži politički vokabular i da se poštuje dostojanstvo i integritet protivnika.

Goldonijeve “Ribarske svađe”, koje su svetsku premijeru doživele na karnevalu u Veneciji 1762. godine, beogradska publika je imala priliku da vidi tek 10. aprila 1948. godine, kada ih je na scenu novoosnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Bojan Stupica.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.