• Search form

10.09.2018 | 12:44

Tematska vođenja u Narodnom muzeju

Tematska vođenja u Narodnom muzeju

Narodni muzej u Beogradu najavio je tematska vođenja svakog četvrtka kroz novu stalnu postavku, kojom je krajem juna otvoren posle dugogodišnje rekonstrukcije.

Ciklus počinje 13. septembra vođenjem muzejskog savetnika Petra Petrovića na temu “On i ona – na portretima srpskog slikarstva XIX veka”, najavio je Narodni muzej.

Tokom septembra posetioci će imati priliku da prisustvuju tematskom vođenju kustoskinje Zbirke strane umetnosti Jelene Dergenc, koja će 20. septembra predstaviti izbor te prestižne zbirke koji je našao mesto na stalnoj postavci, a 27. septembra će, u okviru antičke postavke, dr Mirjana Glumac održati vođenje na temu “Grad mrtvih u svetu živih – sahranjivanje na Kosmaju u doba Rimljana”.

Vođenja će biti svakog četvrtka od 18 sati, uz učešće kustosa Narodnog muzeja i gostujućih predavača.

Posetiocima će na taj način biti pružena mogućnost da prilikom posete Narodnom muzeju neposredno od muzejskih stručnjaka saznaju nešto više o pojedinim segmentima stalne postavke, fenomenima i pojavama iz prošlosti o kojima svedoče odabrani eksponati iz bogatog muzejskog fonda.

Nova stalna postavka Narodnog muzeja obuhvata obiman hronološki opseg - od dalekog paleolita i eksponata iz arheološke zbirke u atrijumu do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa, postavka svedoči o arheološkim istraživanjima, vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, kao i o poklodavcima i kolekcionarima, vodeći posetioce od vremena praistorije do savremene srpske i jugoslovenske umetnosti.

U prvih mesec dana od otvaranja Narodni muzej posetilo je više od 50.000 ljudi.

Među posetiocima je nedavno bio i britanski pevač Brajan Feri, koji je gostovao u Beogradu povodom koncerta u Štark areni, a kako je saopšteno, poseban utisak na njega ostavile su skulpture Lepenskog Vira, delatnost avangardnog pokreta Zenit i prostorija sa ostvarenjima predstavnika konstruktivizma i Bauhausa.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.