• Search form

11.09.2018 | 23:55

Ti i ja, novi performans Mimarta

Ti i ja, novi performans Mimarta

Teatar Mimart premijerno izvodi 12. septembra u Domu kulture Studentski grad teatarski performans “Ti i ja”, zasnovan na konceptu Nele Antonović, osnivačice i rediteljke tog nezavisnog pozorišta koje deluje već gotovo 35 godina.

Ti i ja” je interdisciplinarni performans u kojem se koristi ideja jedan korak unapred i šalje se u nekonvencionalnu rutu otvorenog procesa rada Mimart metode, navela je Nela Antonović.

Performans je rezultat istraživanja intuicije u odnosu dvoje ljudi, koja nas vodi kroz život, ali je i vodič za interakciju i posmatranje izvođenja performansa za gledaoca.

Ti i ja” su dvoje - posmatrano kao odnos je partnerstvo dvoje umetnika i njihova interakcija. Simbolično značenje odnosi se na balans, izjednačavanje i dvojnost. Broj dva predstavlja dvojnost u svemiru, noć i dan, crno i belo, haos i red, dobro i zlo. Strpljenje, usklađivanje, ljubaznost, obzirnost, pažljivost, nežnost i usmerenost na kolektiv, osnovne su osobine koje se pripisuju simbolici para. Performans je slika dualnosti, ali sa druge strane tu je pritajena sila koja teži da sve stvari postavi na svoje mesto, navela je Nela Antonović.

Razmena sa drugima, kako je dodala, predstavlja savršenstvo timskog rada i harmoniju, ali podrazumeva i suprotstavljene samobitnosti.

Performans “Ti i ja” izvode Marko Nektan i Nataša Milojević.

Ulaz na premijeru je besplatan.

Teatar Mimart je jedan od prvih neformalnih, istraživačkih teatara na Balkanu, osnovan 1984. godine u Beogradu, čiji je osnivač i umetnički vođa i danas Nela Antonović, koja sa saradnicima istražuje interdisciplinarni performans i neverbalni teatar.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.