• Search form

13.04.2018 | 20:17

Tri glumice, tri ratne heroine

Tri glumice, tri ratne heroine

Predstava “Žensko srce u šinjelu” o tri današnje glumice koje spremaju predstavu o tri heroine iz Prvog svetskog rata, prema tekstu Mihajla Vitezovića, u režiji Mirjane Karanović, biće premijerno izvedena 16. aprila u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

“Tri žene. Same. Niko ih nije terao. Otišle u rat. Da se bore za srpski narod. Tri priče iz prošlosti. O Flori Sends, Milunki Savić i Nadeždi Petrović. I tri glumice koje žele da ožive te priče i ostave trag u sadašnjosti”, rekla je poznata glumica, rediteljka i pedagog Mirjana Karanović pred premijeru.

Priča prati tri žene koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja jubileja Velikog rata i da prikažu živote Milunke Savić, najodlikovanije žene-vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends koja je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci, i slikarke Nadežde Petrović, koja je napustila lagodni život u Parizu i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu, a umrla je od tifusa kao dobrovoljna bolničarka u Valjevu 1915. godine.

Dok čekaju reditelja glumice počinju da preispituju sopstvene živote, doživljaje iz svoje karijere, ali i da otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj, navodi se u najavi predstave.

Uloge igraju Vesna Paštrović, Jovana Petronijević i Nina Grahovac.

Žensko srce u šinjelu” je rezultat zajedničke ideje te tri prijateljice i koleginice sa klase da na sceni ožive tri žene koje su svaka na svoj način ostavile pečat u srpskoj istoriji.

“Imajući u vidu da je ove godine završnica jubileja Prvog svetskog rata, odabrale smo upravo tu temu, i to kroz priču o tri neverovatne žene koje su svoje živote posvetile borbi za srpski narod. Uživale smo kroz rad na ovoj predstavi, a posebno smo bile srećne što je naša draga profesorka Mirjana Karanović prihvatila da režira ovaj komad”, izjavila je Vesna Paštrović.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.