• Search form

11.10.2018 | 17:34

Urbanu nagrada Bojan Stupica

Urbanu nagrada Bojan Stupica

Bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” dodeljena je reditelju Andrašu Urbanu za predstavu “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tročlani žiri za dodelu te nagrade za režiju, koji su činili Dimitrije Jovanović (predsednik), Ljiljana Todorović i Slavko Milanović, odluku je doneo jednoglasno, saopštilo je 11. oktobra UDUS.

U konkurenciji su bila rediteljska ostvarenja koja su premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. aprila 2015. do 31. marta 2017.godine.

Nagrada “Bojan Stupica” ustanovljena je 1971. godine u znak sećanja na znamenitog reditelja, a Urban je 32. laureat tog staleškog priznanja.

Urbanova verzija čuvenog Sterijinog komada "Rodolјupci", postavljena u današnje vreme, premijerno je izvedena 30. oktobra 2015. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava govori o posledicama ideja i manipulacija, a nabijena je emocijama i nasilјem, kao sirova i surova žurka o tragičnoj realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo. Urban je režirao “Rodoljupce” iz ugla današnjeg vremena, u kojem je mnogo toga isto kao i sredinom 19. veka, kada je Sterija na vešt način raskrinkao “patriote”.

Rodoljupci, foto: Narodno pozorište

Urban jedan je od najprovokativnijih reditelja u Srbiji i regionu, a osim na sceni Pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici, na čijem je čelu od 2006. godine, režira i u drugim teatrima u zemlji i na prostoru bivše Jugoslavije. Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala Desiré Central Station u Subotici. Dobitnik je niza nagrada, među kojima su i nagrada “Jasai Mari” - najprestižnije mađarsko priznanje za pozorišnu umetnost, nagrada “Joakim Vujić”, “Pro Urbe” gradova Subotica i Senta… Njegove režije i predstave nagrađene su i na Sterijinom pozorju, Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, Infantu, JoakimFestu, Tvrđava festu, Teatarfestu, Festivalu alternativnih pozorišta Mađarske, Festivalu mađarskih pozorišta, Bitefu u Beogradu, MESS-u u Sarajevu, MOT-u u Skoplju, Danima satire u Zagrebu.

Na proteklom 58. MESS-u dobio je nagradu “Hrabri novi svet” magazina “Dani” za komad “Leptir - vežba rođenja” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a učestvovao je i predstavom “Bordel Balkan” Jetona Neziraja, u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini.

Nagrada “Bojan Stupica” sastoji se od bronzane plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, unikatne diplome na pergamentu, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, kao i od novčanog iznosa.

Dodelu nagrade “Bojan Stupica” pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Datum svečanog uručenja nagrade “Bojan Stupica” za 2017. godinu Urbanu biće naknadno utvrđen.

*Naslovna foto: Szerda Zsofia

(SEEcult.org)

Jasna Tijardovic u filmu Zorana Popovica Pariz 1968
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.