• Search form

06.12.2017 | 19:08

Urnebesna tama u Ateljeu 212

Urnebesna tama u Ateljeu 212

Drama savremenog nemačkog pisca Volframa Loca “Urnebesna tama”, poznata po produkciji bečkog Burgteatra koja je pobedila na 50. Bitefu, imaće premijeru 7. decembra u Ateljeu 212 kao dramsko-plesna predstava u režiji Jovane Tomić i koreografiji Maje Kalafatović.

Dramaturg Ateljea 212 Dimitrije Kokanov rekao je 6. decembra na konferenciji za novinare da “Urnebesna tama” prati repertoarsku liniju tog teatra zasnovanu na istraživanju savremenog dramskog teksta i da su se “odlučili, zajedno sa autorskom i glumačkom ekipom, za artificijelniji i konceptualno netipičan pristup dramskom pozorištu”.

“Predstava je na neki način polu-plesna, ali je i daje dramska”, rekao je Kokanov, dodajuchi da su se rediteljka Tomić i koreografkinja Kalafatović odlučile da istražuju odnos izvođačkog, glumačkog tela prema dramskom tekstu koji “zadaje značenjski okvir unutar kojeg se kreću ne samo govorno, kroz društveno-kulturna značenjska polja, već i kroz telesne okvire”.

Za Jovanu Tomić kreativni proces bio je zanimljiv, naporan, ali i inspirativan.

“Želeli smo da u dramskoj predstavi dočaramo sve karaktere, da likovima udahnemo život i verodostojnost, a sa druge strane da upotrebimo telo i sve glumačke izvođačke mogućnosti“, rekla je ona dodajući da je „dramski momenat stvaranja likova ravnopravan sa upotrebom tela”, rekla je ona.

“Ti se aspekti nadopunjuju i prepliću. Naša ideja je da jedno ne mora da isključuje drugo, za razlku od sistema u ovdašnjim pozorišnim školama gde je glumačko telo zapostavljeno. Naš pristup je bio radioničarski, glumci su doprinosili svojim idejama, što ih čini ravnopravnim autorima predstave”, izjavila je Jovana Tomić.

Rediteljka je istakla i da je “sam tekst jako važan, a njegovo postavljanje na scenu politički odgovorno”.

“Loc problematizuje kolonijalizam i kompleksnu situaciju nakon 11. septembra za Ameriku, Evropu i veći deo sveta. Nalazimo se u politički kritičnom trenutku, a sa druge strane Loc pametno zaobilazi pamfletski okvir koji je postojao kao opasnost zbog jakog političkog konteksta njegove drame. Tako dobijamo slojeviti tekst koji vodi od društvenog angažmana do mikro momenata odnosa dvoje ljudi u tom kompleksnom društvenom okviru”, rekla je Jovana Tomić.

Kokanov je dodao da se komad bavi “problemom postkolonijalnog društva i problemima društvene drugosti u odnosu na zapadni evropocentrični diskurs”.

“Loc autoironično komentariše svoju dominantnu poziciju u odnosu na fenomene drugosti koje opaža iz jedne udobne evropocentrične pozicije, dok se unutar komada bavi problemima Bliskog Istoka, Somalije, ali i Srbije. Jedan od junaka u komadu je Srbin, a i mi smo u predstavi bili autoironični”, rekao je Kokanov.

Upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina izrazio je uverenje da će “Urnebesna tama” izneti pred publiku “umetničku svetlost i predstaviti mladu generaciju koja je učinila maksimalno sa onim što im je dala škola i sa onim što su njihovi lični darovi i talenat”.

Predstavu izvode Ana Mandić, Dejan Dedić, Jovana Stojiljković, Marko Grabež, Ivan Mihailović i Vučić Perović. Kostime je kreirala Darinka Mihajlović, kompozitor je Draško Adžić.

Dramu je prevela Jelena Kostić Tomović.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.