• Search form

11.03.2018 | 19:55

Uručenje nagrade Ćirilov Papajoanuu

Uručenje nagrade Ćirilov Papajoanuu

Beogradski festival igre (BFI) uručiće 12. marta grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanuu nagradu “Jovan Ćirilov – za korak dalje”, koju je dobio za komad “Nigde” u izvođenju holandske trupe Introdans u martu 2017. godine na 14. izdanju tog festivala.  

Umetničko delo, statuu koja će biti uručena Papajoanuu u Skupštini grada Beograda, kreirala je mlada vajarka Andreja Prokopijević.

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak” dodeljena je Papajoanuu za poseban rukopis, odnosno “sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima”, kako je naveo stručni žiri u obrazloženju. “Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more”, naveo je žiri povodom komada “Nigde”, izvedenog krajem marta 2017. godine u Sava centru.

Nigde / Nowhere, Introdans, foto: Hans Gerritsen

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima - kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija - hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni.

U najširoj javnosti Papajoanu se proslavio kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Iza sebe ima 23 pozorišne produkcije koje pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, a odigravale su se na sasvim različitim mestima - od andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci.

Od 2015. do 2017. godine produkcije Papajoanoua “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” gostovale su u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji.

Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. BFI-ja.

BFI će u 15. izdanju, pod sloganom “Prestonica”, predstaviti od 15. marta do 4. aprila predstave 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade. Publika u Beogradu i delom u Novom Sadu imaće priliku da vidi 24 koreografske postavke, koje potpisuju i autori koji su već gostovali u Beogradu, i oni koji se prvi put predstavljaju u Srbiji, pa i u regionu.

U predfestivalskom terminu, BFI je ponudio reviju dokumentarnih filmova u okviru pete revije Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci, uz radionice, majstorske kurseve i izložbe fotografije.

Prvi laureat te nagrade koju je BFI ustanovio u znak sećanja na Jovana Ćirilova (1931-2014) bio je 2015. godine Jirži Kilijan, a na 14. BFI-ju ta nagrada uručena je izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal – za celokupan opus, a posebno za predstave “Sara” i “Killer Pig” koje je njena trupa L-E-V izvela na festivalskom izdanju 2016.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.