• Search form

29.06.2018 | 16:23

Ustanove kulture o unapređenju rada u oblasti umetničke igre

Ustanove kulture o unapređenju rada u oblasti umetničke igre

Predstavnici ustanova kulture koje u svom sastavu imaju profesionalni igrački ansambl sastali su se u Beogradu na inicijativu Narodnog pozorišta kako bi razmotrili nagomilane probleme u vezi sa odlaskom umetnika u penziju i prekvalifikacijom u srodna zanimanja, kao i sa zabranom zapošljavanja i racionalizacijom javnog sektora.

Osnova za razgovor je Inicijativa za donošenje zakonskih rešenja u cilju unapređenja rada ustanova kulture u oblasti umetničke igre, a zamišljen je kao prvi u nizu ka formulisanju predloga rešenja stanja u kojem se nalaze profesionalni ansambli umetničke igre, saopštilo je Narodno pozorište.

Učesnici su izneli i osnovne problemi sa kojom se svaka instutucija ponaosob susreće.

Svoje viđenje prezentovali su predstavnici Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ansambli narodnih igara i pesama "Kolo" iz Beograda i "Venac" iz Gračanice, kao i Pozorišta na Terazijama kao gradske institucije, zatim Udruženje baletskih umetnika Srbije i Sindikata baletskih igrača.

Nakon tog inicijalnog sastanka, učesnici su se složili da bi se na jednom od narednih susreta trebalo usaglasiti oko modela rešenja i koordinacije udruženih nastupa prema nadležnim državnim institucijama kako bi se u dogledno vreme zajedničkim snagama unapredio rad profesionalnih igračkih ansambala u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.