• Search form

16.04.2018 | 13:17

Vukosavljević: Milošević veliki umetnik

Vukosavljević: Milošević veliki umetnik

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je klarinetista Božidar Boki Milošević bio veliki umetnik i sinonim za instrument kojim se proslavio.

“Ako je, u našoj narodnoj muzici, kada pomenemo violinu prvo ime na koje pomislimo (Vlastimir Pavlovic) Carevac, ili za tamburicu Janika Balaž, na pomen klarineta suvereno prvi bio je i ostaje Božidar Boki Milošević. Najviše je priznanje kada umetnika drugi poistovećuju sa njegovim instrumentom”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je uputio porodici Miloševića u svoje i u ime Ministarstva kulture i informisanja.

Vukosavljević je istakao i da su životni rad Miloševića u Narodnom orkestru RTS-a, u kojem je svirao i kojim je rukovodio, kao i njegov pedagoški rad, ali “pre svega njegovo neponovljivo umeće i osećanje vrhunskog instrumentaliste”, vidljivo ugrađeni u muzičku baštinu srpskog naroda.

“Od široke publike voljen, uvažen od stručne javnosti”, naveo je Vukosavljević za Miloševića, koji je preminuo u Beogradu u 87. godini.

Milošević je, između ostalog, bio nosilac priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

“Bokija više nema među nama, ali će nas neodoljivi zvuci njegovog instrumenta, u brojnim zapisima, podsećati na velikog umetnika”, naveo je Vukosavljević.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.