• Search form

23.06.2018 | 15:27

Za pravnu vidljivost trans osoba

Za pravnu vidljivost trans osoba

Učesnici Parade ponosa, održane 23. juna u Beogradu u organizaciji udruženja Egal, Glic i Loud & Queer, zatražili su omogućavanje pravne vidljivosti transrodnim osobama, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i unapređenje sistema prevencije od HIV-a i lečenja side.

Pod sloganom “Matičarka, normalno”, u šetnji prve ovogodišnje Parade ponosa, održanoj od Pionirskog do Studentskog parka u centru Beograda, okupilo se nekoliko desetina učesnika, praćenih jakim policijskim snagama.

Zahtevi organizatora su: donošenje zakonskog okvira kojim će se trans osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, te pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima.

“Preko 20.000 trans osoba u Srbiji još uvek ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje Ustavom garantovana prava. Trans osobe ne mogu da se zaposle, otvore račun u banci, dobiju lična dokumenta, ostvare zdravstvenu zaštitu, i drugo. Zato, uzvikujemo 'Matičarka, normalno!' jer je upis statusa trans osoba u matične knjige prvi korak u ostvarivanju pravne vidljivosti svake građanke i građanina”, poručili su organizatori.

Foto: Ponos Srbije

Isticanje uloge matičara kroz slogan Parade ponosa zasnovan je na prisutnosti matične službe u životima građana i problemima sa kojima se suočavaju transrodne osobe.

“Kada se rodimo moramo se uvesti u matične knjige. Nakon operacije prilagođavanja pola opet se borimo sa matičarima da ostvarimo svoja prava. Želimo istopolna partnerstva i tu nam opet treba matična služba”, rekla je jedna od organizatorki Helena Vuković, trans aktivistkinja i penzionisani major Vojske Srbije.

Helena Vuković je podsetila na Strategiju o prevenciji nasilja i poboljašanju života LGBT osoba, u okviru koje je i donošenje građanskog zakonika, odnosno Zakona o istopolnim partnerstvima.

"Polako svi počinju da shvataju da više nije bauk biti gej ili lezbejka. Pa, imamo premijerku koja je lezbejka. Tako da mislim da se svest polako menja, ali treba biti uporan”, rekla je ona.

Povodom održavanja dve parade ponosa u Beogradu – budući da je druga najavljena tradicionalno za septembar, Helena Vuković je podsetila da je jun Mesec ponosa u celon svetu i da je najvažnije što organizatori obe manifestacije imaju isti cilj, iako su im drugačije metode.

Saobraćaj je tokom šetnje bio zaustavljen, a do manjeg incidenta došlo je u Studentskom parku, kada je jedna žena, kako je prenela N1, prišla učesnicima uz pogrdne reči i psovke, ali ju je policija ubrzo udaljila.

Beograd ce imati Paradu ponosa i u septembru, kada se tradicionalno održava, ali u organizaciji drugog dela LBGTI zajednice.

Septembarskoj Paradi ponosa 2017. godine prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, što je bio prvi put da neki od najviših državnih funkcionera učestvuje na toj manifestaciji koja je protekla bez incidenata, ali uz tradicionalno jako policijsko obezbeđenje u centru grada.

Parada ponosa prvi put je održana bez problema 2014. godine, ali uz policijsku blokadu grada.

Prvi put su održana dva skupa LGBTI zajednice 2016. godine - Parada ponosa i Trans prajd.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.