• Search form

11.02.2018 | 18:45

Zatražena smena Gajovića

Zatražena smena Gajovića

Grupa za slobodu medija zatražila je od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića, povodom njegovih izjava u vezi sa učestalim pretnjama i drugim napadima na novinare.

Nakon izjava koje sa “najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju”, saopštila je 11. februara  Grupa za slobodu medija.

Gajović je, kako je navedeno u saopštenju, bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Novinarki Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, kako je ustvrdio, ne spada u ingerencije Ministarstva kulture i informisanja. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale novinara Nikolu Radišića pre nego što osudi napad.

Pored tih “bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i 21. vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim, za koje je rekao da se ‘time ne bavi’. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije”, navela je Grupa za slobodu medija i zatražila od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara Gajovića, te da ga smene “pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu”.

“Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije”, navela je Grupa za slobodu medija i podsetila da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije ka članstvu u EU, naglašavaju mnoge i velike probleme u toj oblasti.

“U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11. U takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću naših kolega”, saopštila je Grupa za slobodu medija.

Ministar kulture i informisanja već je ocenio da nema razloga za smenu Gajovića povodom izjave u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, te da bi oni, kao i lekari, advokati i svi ostali, trebalo sami sebe da štite tako što će napade prijavljivati nadležnima.

Vukosavljević je u pisanom odgovoru na pitanje Insajdera da li će smeniti državnog sekretara naveo da je razgovarao sa Gajovićem i “dobio čvrsta uveravanja da je njegova izjava bila usmerena na to da Ministarstvo kulture i informisanja ne poseduje mehanizme za prevenciju eventualnog ugrožavanja novinara, te da napadima na novinare, kao i u slučaju ugrožavanja rada svih ostalih profesija, treba da se bave za to nadležni organi”, preneo je RSE.

Vukosavljević je naveo i da je Ministarstvo kulture i informisanja "u više navrata jasno i nedvosmisleno isticalo da se oštro protivi bilo kom vidu ugrožavanja medijskih sloboda, pa tako i napadima na novinare tokom obavljanja svoje profesionalne dužnosti”. Ministar se nije osvrnuo na izjave Gajovića u kojima je doveo u pitanje napad na novinara N1, ili na insinuacije da novinari sami sebi prete smrću na društvenim mrežama kako bi sebe predstavili kao žrtve.

Povodom kampanje koju TV Pink vodi protiv novinarke nedeljnika "Vreme" Tamare Skroža, napada na novinara N1 Nikolu Radišića, te pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću, Gajović je, između ostalog, rekao i da se "namerno potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini", te da ga intretesuje i "verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li stoji iza napada".

Gajovićeve izjave osudila je ranije već i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM), smatrajući da su besramne i opasne, te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare, već i njihovog podsticanja, preneo je NUNS.

Koalicija je pozvala premijerku Anu Brnabić i ministra Vukosavljevića da se odrede prema Gajovićevim izjavama, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.