• Search form

07.08.2018 | 13:59

Zlatne mimoze 32. FFHN filmovima Sažaljenje i Isti

Zlatne mimoze 32. FFHN filmovima Sažaljenje i Isti

Najboljim dugometražnim igranim filmom 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala (FFHN-MFF) proglašen je “Sažaljenje” reditelja Babisa Makridisa iz Grčke, a u dokumentarnoj selekciji pobedio je film “IstiDejana Petrovića iz Srbije, dok je najbolji studentski film - “Doma za Božić Tomislava Đurineca iz Hrvatske.

Gran pri 32. FFHN-a – Zlatna mimoza za najbolji film pripao je “Sažaljenju” uz obrazloženje da “istražuje emociju koja je zajednička svim ljudima, ali je retko u fokusu umetničkih dela”. “Kroz lik koga nije briga ni za koga do samoga sebe i njegovih sebičnih potreba, reditelj na paradoksalan način uspeva da stvori duboko humanistički, istinit i pre svega savršeno strukturiran film o ljudskoj prirodi, uz osvežavajuće sofisticiran humor”, naveo je u obrazloženju žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma, koji su činili Teona Strugar Mitevska (predsednica), Andrijana Stojković, Ermin Bravo, Ivan Đurović i Vladan Petković.

Pobednički film 32. FFHN-a, koji se završava svečano 7. avgusta na Kanli kuli, odneo je i nagradu za najbolju mušku ulogu Janisa Drakopoulosa, “izvanrednom glumcu koji iznosi čitav veoma zahtevan film kroz uzdržanu i savršeno kontrolisanu mikro-glumu, koja podseća na divove kao što su Baster Kiton i Piter Selers”. Drakopoulos igra čoveka koji se oseća srećnim jedino dok je nesrećan, zavistan je od tuge i ima takvu potrebu za sažaljenjem da je u stanju da uradi što god samo da ga izvuče iz ostalih.

Zlatna mimoza za režiju dodeljena je Keren Ben Rafael za debitantski film “Device” koji, kako je istakao žiri, “suptilno prepliće s jedne strane mit i realnost, a s druge zrelost i naivnost, na zadivljujuće nežan način”. “Verujemo da rediteljka ima potencijal da u svojim budućim radovima stvori dirljive, iznenađujuće i pronicljive filmske svetove”, naveo je žiri, koji je za ulogu u tom filmu nagradio glumicu Džoj Riger, ističući da “ne samo da prikazuje odrastanje na prelep način, već razvija slojevit lik sa širokim spektrom dopadljivih, a ponekad i iritirajućih osobina, pružajući nam istinitu i jasnu sliku mlade žene koja živi u konstantnom limbu između mašte i stvarnosti, detinjstva i zrelosti, inteligencije i emotivnog naboja”.

Zlatnu mimozu za scenario dobio je proslavljeni rumunski autor Radu Žude za film “Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari”.

Žude je, kako je istakao žiri, jedinstveni reditelj koji je “dovoljno hrabar da nas zabavi i edukuje scenarijem neobično didaktičke, ali istovremeno iznenađujuće pristupačne forme, koja se retko viđa u savremenom filmu. Njegova intelektualna snaga i pronicljivost savršeno odgovaraju civilizacijski značajnoj, bolnoj i teškoj temi iz prošlosti, koja danas posebno univerzalno odjekuje”.

Nagrada “Živko Nikolić” za poseban doprinos filmskom izrazu dodeljena je filmu “Neka se leševi sunčaju” reditelja Helen Katet i Bruna Forcanija koji prestavlja “pravu audiovizuelnu gozbu” – kako je naveo žiri, ističući živu i intenzivnu 16-milimetarsku fotografiju, besprekoran dizajn zvuka, prelepe praktične vizuelne efekte i eksplozivnu, dinamičnu i savršeno preciznu montažu.

Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma, koji je odgledao 12 savremenih autorskih filmova iz regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana,  pripalo je debitantskom filmu “Lenština” reditelja Alekse Stefana Radunovića. Žiri je naveo da je “dirnut iskrenošću, nevinošću, jednostavnošću i fokusom u pristupu mladog reditelja, kao i amaterskim mladim glavnim glumcem koji otelotvoruje sve od navedenih osobina”.

Žiri takmičarske selekcije igranog filma, foto: FFHN

Žiri takmičarske selekcije dokumentarnog filma dodelio je Zlatnu mimozu za najbolji film dokumentarcu “IstiDejana Petrovića, koji je osvojio već niz nagrada od svetske premijere na 30. IDFA u Amsterdamu u novembru 2017. godine, a film je metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema.

Petrovićev film, u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, nagrađen je za “svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čoveka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet”.

Petrović je izjavio da je uživao gledajući filmove svojih kolega, koji su tematski i poetski različiti, a mnogi su prikazani na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta, na kojima su neki i od njih i nagrađeni. “Zadovoljstvo je biti deo dokumentarnog programa ovogodišnjeg Hercegnovskog festivala, ali još veće kada žiri prepozna film, a autoru dodeli priznanje", izjavio je Petrović.

Žiri selekcije dokumentarnog filma, koji su činili Huaćing Đin (predsednik), Senad Šahmanović i Zofia Kovalevska, naglasio je da je impresioniran raznovrsnošću gotovo 30 prikazanih ostvarenja, a zbog njihovog visokog kvaliteta, nakon duge i, kako je naveo, usijane rasprave, odlučio je da - umesto tri, dodeli nagrade za četiri filma.

Nagradu žirija dobio je film “Jonaš sanja kišu” reditelja Dragoša Hančijua iz Rumunije za “vešto kombinovanje sredstava klasičnog, opservacionog dokumentarca sa poetikom snova u dirljivoj priči o prolaznosti vremena”.

Specijalno priznanje pripalo je filmu “Leto sa deset godinaČena Haoa koji “suptilno lovi uvezivanje jedinke u autoritarni sistem, kroz slikanje dece u jednoj akrobatskoj školi u Kini”, te filmu “Krug” rediteljke Džajiše Patel, izuzetno snažnom kratkom dokumentarcu koji koristi jednostavnu formu i potresnu ličnu priču da bi “ponudio uvid u krug tihog zlostavljanja i sistemskog nasilja”.

Žiri takmičarske selekcije studentskog filma proglasio je najboljim hrvatski film “Doma za BožićTomislava Đurineca, uz obrazloženje da se izdvaja kao snažan glas mlade regionalne kinematografije po izuzetnoj hrabrosti na formalnom, idejnom i tematskom planu. “Otvorenost i nepretencioznost, koje funkcionišu na nivou filmskog jezika jednako koliko i u odnosu reditelja prema sopstvenom autorstvu, čine ‘Doma za Božić’ emotivno i strukturalno slojevitim narativom, daleko prodornijim – izvan i unutar filma – nego što bi mogao da pretpostavi zahtev jednog studentskog zadatka”, istakao je u obrazloženju žiri koji su činili Maša Seničić (predsednica), Peter Cerovšek i Danijela Radulović.

I u takmičarskoj selekciji studentskog filma dodeljena su dva specijalna priznanja – filmovima “MaricaJudite Gamulin iz Hrvatske i “LoopMatije Gluščevića iz Srbije.

Preciznost filma “Marica”, kako je istakao žiri, postavlja “temelj na kojem se on istovremeno razvija kao veoma sirovo i izrazito stilizovano ostvarenje. Nenametljiv humor, promišljena fotografija i muzika - u neprestanom dijalogu sa premisom filma – pojedinačni su, estetski dosledni elementi, koji čine skladnu celinu”.

Za Gluščevićev “Loop” žiri je istakao da ga uspešno uspostavljena atmosfera neizvesnosti i neiskrenosti čini “zanimljivim pokušajem da prevaziđe samu priču i ponudi nagoveštaj od važnog poigravanja sa žanrovskim konvencijama, između ostalog kroz odličnu glumu Jovane Gavrilović”.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji FFHN-a “Milan Žmukić” dobila je na otvaranju tog festivala proslavljena glumica Milena Dravić. Nagrada se sastoji od povelje, statuete akademskog vajara Nikole Nikše Kosića i slike akademskog slikara Dragana Stojkova.

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja - FEDEORA (Zlatko Vidačković,  Dubravka Lakić i Vuk Perović) pripala je u selekciji dugometražnog igranog filma hrvatskom “Comic sans” reditelja Nevija Marasovića, uz obrazloženje da je “ležeran, ali promišljen i dubok prikaz turbulentnog odnosa između oca i sina i jednostavnih radosti života”.

Publici se najviše svideo film “ZlogonjeRaška Miljkovića, koji je dobio ocenu 4,8.

U okviru novog programa Mini Pitch, pobedio je projekat “Posmatrač” scenariste i reditelja Mladena Ivanovića i producenta Dmitra Janjuševića, a pohvaljeni su projekti “Praskozorje” autora Andrije Mugoše i producentkinje Katarine Kastratović i “Nasukani” autorke Sare Stijović i producentkinje Asje Šašić.

Posmatrač” je, uzevši u obzir sve bitne aspekte - kvalitet i originalnost priče, rediteljsku eksplikaciju, autorski izraz, produkcionu izvodljivost projekta i samu prezentaciju, “najuverljivije predstavio autentičnost priče, ideju i autorsku motivaciju”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili producentkinja Marija Nikčević, reditelj Ivan Bakrač i montažer Tomislav Pavlic. Nagrada programa Mini Pitch podrazumeva učešće studenata na Zagreb film festivalu (ZFF), u okviru programa “Industrija Mladost”, kao i novčani iznos od 2.000 evra, koji obezbeđuje Filmski centar Crne Gore (FCCG).

Mentorka Mini Pitcha bila je producentkinja Inja Korać, a konsultantski tim činili su producentkinja Jelena Mišeljić, reditelj Dušan Kasalica i producentkinja Sanja Jovanović.

Mini Pitch je novi programski segment 32. FFHN-a, organizovan u saradnji sa FCCG-om i ZFF-om.

Svečana dodela nagrada 32. FFHN-a biće održana 7. avgusta u 21 sat na Kanli kuli, a u okviru netakmičarske selekcije Kino Evropa, biće prikazan film “Kradljivac” režisera Hirokazua Kore-Edea, pobednik 71. Kanskog festivala, koji je priča o ocu i sinu, pljačkašima prodavnica, koji pod okrilje uzimaju devojčicu sa ulice.

Festivalski sajt je filmfestival.me, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org. 

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti