• Search form

21.10.2017 | 23:23

Značaj jugoslovenske ideje MSUB-a

Značaj jugoslovenske ideje MSUB-a

Zvaničnici ministarstava kulture zemalja u regionu smatraju da je ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu važno za ceo region, a kao posebno značajno u tom pogledu ističu to što je muzejska zbirka sačinjena od radova umetnika sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furdži, ministar kulture Makedonije Robert Alađozovski, pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković i državni sekretar Ministarstva kulture Crne Gore Sandra Đurbuzović, obišli su MSUB sa srpskim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem uoči zvaničnog prijema povodom otvaranja rekonstruisane zgrade na Ušću, a u odvojenim izjavama za portal SEEcult.org govorili su o značaju tog muzeja, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje u regionu.

Mirela Kumbaro Furdži, Tanja Đaković i Robert Alađozovski

Ministarka kulture Albanije Mirela Kumbaro Furdži rekla je da je važno što je MSUB konačno ponovo otvoren i dodala da je posebno impresionirana postavkom koja odražava ideju okupljanja umetnika sa različitih prostora Balkana.

“Najpre je važno to što je ovo mesto, koje je bilo zatvoreno deset godina, ponovo konačno otvoreno. Mi smo male zemlje i nemamo luksuz da držimo prostore zatvorenim. Mislim da je ovo veliki uspeh za Ministarstvo kulture i za sve umetnike. Drugo, stvarno sam impresionirana raznolikošću radova i veoma cenim činjenicu da su umetnici ovde sa različitih teritorija Balkana”, rekla je Mirela Kumbaro Furdži za SEEcult.org.

“Ova vizija da se stave zajedno radovi sa čitavog prostora bivše Jugoslavije je veoma lepa ne samo zbog umetnika, nego i zbog zajednicke prošlosti našeg regiona”, rekla je Mirela Kumbaro Furdži, ističući značaj dijaloga kroz umetnost.

“Imam definiciju za ovaj muzej – ovo je mesto bez granica”, rekla je albanska ministarka kulture, izrazivši želju da se MSUB još više otvori i da organizuje i izložbe savremene umetnosti albanskih umetnika.

Podsećajući da ministarstva kulture Srbije i Albanije imaju od početka ove godine potpisan Sporazum o saradnji, Mirela Kumbaro Furdži navela je da je sada stvar političke volje za izgradnju mostova i uspostavljanje konkretne saradnje institucija. Kao primer je navela moguću saradnju Nacionalne galerije u Tirani i MSUB-a ili između narodnih pozorišta.

“Već imamo ideje o tome, na primer 2018. godine ćemo dovesti ovde baletski ansambl iz Tirane sa najboljim delom repertoara”, rekla je Mirela Kumbaro Fudži, koja je tokom posete Beogradu razgovarala i sa upravnikom Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanom Savićem.

“Kada umetnici govore, to je onda dobro za sve”, konstatovala je ona.

Makedonski ministar kulture Robert Alađozovski takođe je istakao značaj ponovnog otvaranja MSUB-a, kao i same postavke koja odražava duh zajedništva.

“Muzeji savremene umetnosti su jedna od glavnih institucija u svakoj zemlji, pa prema tome i u Srbiji, i u Makedoniji. MSUB je dugo bio zatvoren i renoviran godiama, a to je ključna institucija savremene kulture i savremene kulturne i kritičke scene. Zbog toga je to događaj u svakoj zemlji, ali je od značaja i za ceo region, posebno zato što ova postavka uključuje teritoriju cele bivše Jugoslavije”, rekao je Alađozovski za SEEcult.org.

“Ta zajednička kultura koju svi imamo bitna je i u duhu saradnje u regionu u okviru naših integracija u Evropsku uniju, zbog čega je ovo svakako bitan događaj”, rekao je Alađozovski, koji je tokom boravka u Beogradu održao i predavanje na Univerzitetu umetnosti o situaciji u oblasti kulture u Makedoniji, novim ciljevima kulturne politike i planiranim promenama sistema, kao i o regionalnoj saradnji, a učestvovao je i u programu desetog festivala Kondenz u Magacinu u Kraljevića Marka, u organizaciji Stanice - servisa za savremeni ples.

Upitan o preprekama i mogućnostima za jačanje saradnje u regionu, makedonski ministar kulture rekao je da je najbolja saradnja ona koja je strukturisana, što bi podrazumevalo konkurse, obezbeđena finansijska sredstva i kontinuirano odvijanje na godišnjoj bazi.

“Za sada u regionu, ali i sa ostalim zemljama, imamo bilateralne ugovore koji su, koliko korisni, ipak malo bazični. Mislim da možemo da otvorimo i poseban fond, nalik na nordijski ili višegradski, koji bi se odnosio na zemlje bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope. Ako bi to bilo nešto što se odvija strukturisano, na taj način bi naša saradnja biti najstalnija i najstrateškija”, rekao je Alađozovski, dodajući da je Ministarstvo kulture Makedonije razpoloženo da se tako nešto dogodi.

“Sada se još upoznajemo. Mislim da bismo mogli takvu ideju da veoma brzo testiramo, pa da vidimo kako će se razvijati”, rekao je on.

I pomoćnica ministra prosvete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković izrazila je zadovoljstvo ponovnim otvaranjem MSUB-a, ocenjujući da je to veliki događaj za kulturni život ne samo Srbije, već i celog regiona.

“MSUB poseduje dela iz bivše Jugoslavije i to je zaista impoznatna zbirka, sa mnogo vrednih dela. Sama činjenica da je već nekoliko hiljada došlo u Muzej znači da su Beograđani ovo sa odusevljenjem dočekali, a ubeđena sam da će veliko interesovanje biti u celoj regiji, s obzirom da ima dela umetnika iz cele regije”, rekla je Tanja Đaković, ističući značaj muzeja savremene umetnosti i kroz primer MSURS, u kojem je u toku izložba britanskog umetnika Grejsona Perija.

“Na neki način nas vodi u svet i dovodi svet nama”, rekla je ona.

Što se tiče saradnje, Tanja Đaković izrazila je zadovoljstvo odnosima Srbije i RS i kada su u pitanju ministarstva, i same ustanove.

Navodeći da je u toku priprema novog sporazuma koji će potpisati dva ministra o saradnji u oblasti kulture, ona je rekla da se isto tako priprema i sporazum o saradnji muzeja RS i Srbije u vezi sa digitalizacijom.

Upitana šta bi se moglo još učiniti u oblasti kulturne politike kako bi se, osim saradnje institucija, poboljšao i položaj umetnika, Tanja Đaković rekla je da se upravo tako razmišljalo prilikom pripreme Strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. godine, koju je Skupština RS usvojila u julu.

“Jedan od ciljeva na koji smo jako mnogo obratili pažnju i razradili kroz Akcioni plan, a sada već krenuli i u realizaciju, jeste profesionalizam i kvalitet umetničke produkcije”, rekla je ona.

“Najveću pažnju posvetili smo upravo umetnicima koji stvaraju, a ne samim ustanovama na način da smo predvideli niz aktivnosti kako da poboljšamo status umetnika u RS. Već smo krenuli u realizaciju aktivnosti, sprovodimo određene kampanje, tako da mislim da ćemo ovom Strategijom i Akcionim planom – ako ih se budemo držali naravno, jer i najbolja strategija ne znači ništa ako se ne sprovodi – ostvariti naš cilj do 2022. godine”, rekla je Tanja Đaković.

Zvaničnike ministarstava kulture iz regiona kroz izložbu “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU” proveo je autor koncepcije te postavke Dejan Sretenović, a vođenju su prisustvovali i pojedini pomoćnici ministra kulture i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  30.06.2018 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  INGE MORATH (1923): RETROSPEKTIVA - razstava (29.6.-21.10.2018.)

  kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl

  http://www.ugm.si

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.