• Search form

20.06.2018 | 23:53

Značaj kulture za odnose Zapadnog Balkana i EU

Značaj kulture za odnose Zapadnog Balkana i EU

Forum Kreativna Evropa, posvećen u četvrtom izdanju Godini kulturnog nasleđa, kojom je na evropskom nivou proglašena 2018, kao i novim perspektivama odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana, svečano je otvoren 20. juna u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, a naredna dva dana okupiće više stotina učesnika koji će razmotriti mogućnosti jačanja saradnje i afirmisanja uloge kulture u društvu.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao da mu je zadovoljstvo što može da otvori Forum KE zbog toga sto se događa u Godini kulturnog nasleđa i u vreme potvrđene opredeljenosti EU za perspektivu evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Ističući da program program Kreativna Evropa sadrži u sebi dva važna elementa, a to su Evropa i kreativnost, Fabrici je naglasio i značaj dimenzije različitosti koju podrazumeva oblast kulture.

“Kada govorimo o kreativnosti, govorimo i o politikama. EU ima jasnu ideju o tome šta je uloga politika u cilju razmene mišljenja i zaštite kulturnog nasleđa, o tome šta možemo da uradimo sa tim blagom, kako možemo da ga koristimo...”, rekao je Fabrici, koji je kao drugi važan element Foruma KE, uz razgovor o opštim pitanjima, istakao i razmenu stavova o stvarima koje se događaju u praksi.

Ističući da je Srbija veoma aktivna u programu Kreativna Evropa i da na tome treba čestitati Desku KE Srbija i Ministarstvu kulture, Fabrici je naveo da je ta aktivnost naročito izražena ove godine, koja je posvećena kulturnom nasleđu, te da su toj oblasti podržana tri projekta čiji su nosioci institucije u Srbiji i šest u kojima su partneri.

Kao posebnu važnost Foruma, na kojem učestvuju i zvaničnici Evropske komisije, Fabrici je naveo to što će biti prilika da se čuje šta još može biti urađeno u vezi sa programom za kulturu u periodu 2021-2027. Posebno je pomenuo i druge programe EU koji mogu da budu važni i za kulturno nasleđe, kao što su Erasmus, Horizon 2020 i Evropa za građane.

Takođe, istakao je da je uz podršku EU obnovljena Sinagoga u Subotici i da predstoji otvaranje obnovljene Tvrđave Bač.

“Srbija je zemlja koja ima bogato kulturno nasleđe koje treba učiniti vidljivim velikom broju ljudi, građanima, turistima… Srećni smo što smo deo tih napora da učinimo dostupnim te dragulje što većem broju ljudi”, rekao je Fabrici na otvaranju četvrtog Foruma KE, koji DKES organizuje u saradnji sa ambasadom Bugarske, predsedavajuće EU.

Predstavnica Generalnog direktorata EU za obrazovanje i kulturu Karmela Kotunjo (Carmela Cutugno), koja će 22. juna u Muzeju savremene umetnosti predstaviti novi program Kreativna Evropa za period od 2021. do 2027. godine i njegovu međunarodnu dimenziju, takođe je istakla značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU u oblasti kulture, podsećajući na reči Nikole Tesle: “Ako želite da otkrijete tajne Univerzuma, razmišljajte o njima kao o energiji, frekvenciji i vibraciji”.

“Ovaj čovek nije bio pravi pesnik, više je bio inženjer, pronalazač, ali je bio i pesnik na neki način. Bio je veoma konkretan, ali istovremeno i poetičan. Mislim da je ta kombinacija konkretnog i poetičnog i jedan od naših zajedničkih ciljeva”, rekla je Karmela Kotunjo.

Navodeći da cilj Foruma svakako nije da otkrije tajne univerzuma, jer bi to bilo previše ambiciozno, ona je izrazila uverenje da svi učesnici dele isto interesovanje za rad na unapređenju razmene, saradnje i zajedničkog rasta.

“I zajednički rast iz kulturne, socijalne i ekonomske perspektive zahteva energiju, frekvenciju i vibraciju, tako da ovaj citat nije bio slučajan”, rekla je Karmela Kotunjo.

Napominjući da je prvi put u Srbiji, Karmela Kotunjo rekla je da je već upoznata sa nizom odličnih projekata ovdašnje kulturne scene, koju je opisala kao izuzetno živu i energičnu.

“Kultura je ono što smatramo da je ključ za otvaranje vrata za razmenu, saradnju i za rast – ekonomski i društveni… Kultura je ključ za sve vrste odnosa - lične, institucionalne i profesionalne”, rekla je Karmela Kotunjo, ističući i da je kultura ključ za nedavno usvojenu Strategiju EU za međunarodne odnose, koja naglašava ulogu kulture kao ključnog faktora za društveni i ekonomski razvoj, za izgradnju mira i za interkulturni dijalog,

U tom smislu naglasila je i značaj učešća svih šest zemalja Zapadnog Balkana u programu Kreativna Evropa.

“Program je moguće unaprediti, ali je važno da ste tu. To nije slučaj sa drugim regionima u Evropi. To je veoma značajno”, rekla je ona, ističući kao još jedan posebno važan politički dokument u kojem kultura ima bitnu ulogu – Strategiju EU za Zapadni Balkan.

“Ona je mnogo šira od same kulture, ali se delom odnosi na jačanje uloge kulture u međunarodnim odnosima Zapadnog Balkana i EU. Moramo da radimo zajedno da bismo zaštitili predivno kulturno nasleđe i da bismo podržali zajedničke kulturne vrednosti”, rekla je Karmila Kotunjo.

Program četvrtog Foruma KE, organizovanog pod sloganom “Gledaj prošlost, stvaraj budućnost!”, biće nastavljen 21. i 22. juna panelima, predavanjima i  radionicama u više prostora, a glavne teme koje će biti razmotrene su: kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; arhiviranje nasleđa: internet, izvođačke umetnosti, kolekcije, te praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.

Na otvaranju Foruma, uz doborodošlicu direktorke Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević, o značaju kulture i saradnje govorio je i bugarski ambasador Ratko Vlajkov, a nastupio je muzički DJ duo Vitesse iz Brisela.

U holu Kolarca otvorena je i dokumentarna izložba o 37 godina Bijenala umetnosti u Pančevu.

Kulturno-umetnički deo programa Foruma obuhvata vođenja kroz Legat Franklin i antičko, osmansko i jevrejsko nasleđe Beograda.

Na zatvaranju Foruma, nakon predstavljanja mladih književnika iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije u klubu Polet, natupiće umetnik Neomodern iz Subotice.

Forum KE bio je posvećen 2017. godine repozicioniranju Jugoistočne Evrope kroz kulturu, a učesnici su bili gotovo jednoglasni u tome da je neophodna snažnija saradnja kako za razvoj kulture u pojedinačnim državama, tako i za celinu regije. Ostala su otvorena pitanja kako to postići i na koji način iskoristiti zajedničko kulturno nasleđe iz perioda socijalističke Jugoslavije, posebno zato što zapravo nikada nije kritički valorizovano, već je postalo svojevrstan mit.

Sajt DKES-a je kultura.kreativnaevropa.rs, a program Foruma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.