• Search form

OGRANIČENJA NE POSTOJE- Aleksandar Brkić

/ međunarodna kul...

OGRANIČENJA NE POSTOJE- Aleksandar Brkić

Značajnim poduhvatima, vođen ličnim afinitetima i ambicijama, prolazi kroz mnoge uloge menadžera u kulturi. Trudi se da uvek bude otvoren za saznanja, što mu donosi sigurne korake na svakom putu. Aleksandar Brkić je koproducent nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu 2011. godine, koordinator velikog partnerskog projekta "Intersection" i član međunarodne ekspertske mreže za kulturnu politiku "Compendium".

Zašto je značajna i korisna međunarodna saradnja u kulturi?

Ono što je dobro kada krenete da se bavite međunarodnom saradnjom jeste shvatanje da ograničenja ne postoje. Ograničenja geografskog, mentalnog, profesionalnog karaktera. I to nije mantra – vi ste ti koji to sebi treba da dokažete. Kada ponekad govorimo o tome, izgleda da je realizacija međunarodnih projekata i programa nešto nama lako, a mlađima nedostižno. Međutim, kad se sa takvim aktivnostima počne, uz pomoć novih tehnologija, jezika i umrežavanja, shvatite da je lako, zanimljivo i vrlo dostižno.

Sve većim umrežavanjem i povezivanjem sa drugim sredinama i ova sredina počinje da se razvija. Isto kao što, na primer, guma koju proizvodi kompanija „Trayal” ne treba da bude konkuretna samo ovde, već i van granica Srbije, tako i projekat „Avantura COOLtura” nije konkurentan samo u Srbiji već i u Evropi i svetu.

Međunarodna saradnja vama postavlja više kriterijume. Tendencija je da svaka vrsta rada počinje da se meri i vrednuje na mnogo širem nivou. Za neke ljude je to dobro, nekima to ne odgovara, a ja svakako mislim da je to dobro. Bilo bi dobro da takva konkurencija pravi podelu po kvalitetu! Svojim učešćem i konkurentnošću na širem tržištu kulture bićemo bolji, radićemo više na sebi i svojim projektima i zbog toga međunarodna saradnja možda ima i ključni značaj za našu profesiju.

Savet, preporuka za kolege koje imaju želju da nastave da rade u oblasti kulture.

Kada odlučite da se bavite kulturom i menadžmentom u kulturi, uradite za početak neku malu stvar  najbolje što možete. Zatim malo veću, konkurišite za nešto veća sredstva, sa više partnera… Kada budete došli do završetka nekog ciklusa, na primer studiranja, bićete spremniji da uđete u dosta ozbiljnije međunarodne projekte i što je možda još važnije – bićete mnogo sigurniji u sebe.

Ukoliko ste zainteresovani da pročitate tekst originalno objavljen u publikaciji, možete nas kontaktirati na projekat.prirucnik@gmail.com kako biste dobili svoj primerak.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav