• Search form

UMETNOST RADI PROMENA- Milosav Marinović

/ međunarodna kul...

UMETNOST RADI PROMENA- Milosav Marinović

YUSTAT Centar je neprofitna organizacija koja samostalno ili s partnerima radi na projektima namenjenim unapređenju profesionalnih uslova i standarda u raznim sektorima pozorišne umetnosti i kulture - scenografije, kostimografije, scenskog dizajna svetla i zvuka, pozorišne arhitekture i dr. Izvršni direktor ove organizacije Milosav Marinović predstavio nam je nekadašnju i sadašnju poziciju Yustata, njihovih ideja i planova u međunarodnim i nacionalnim okvirima.

Na koji način je YUSTAT svoju delatnost postavio u širi evropski kontekst i sa kojim organizacijama sarađuje?

Mi smo počeli kao nacionalna organizacija sa ciljem da svoje produkte predstavimo van nacionalnih okvira. Preduslov svakog profesionalnog napretka jeste da budete integrisani u svet oko vas, sa ciljem da proverite i uporedite vaše ostvarenje sa onima iz sveta. Imali smo međunarodne simpozijume posvećene gradu ulici, arhitekturi, spektaklu, što im je davalo multidisciplinarni karakter.

U skorije vreme YUSTAT se, u partnerstvu sa Smart kolektivom, okrenuo više kulturnom aktivizmu, podstičući i umrežavajući one koji u kulturnoj/umetničkoj produkciji vide i sredstvo kojim se može uticati na društvene promene.

Takođe razvijamo i modele intersektorske saradnje, pre svega kada su u pitanju kultura i biznis. Promovišemo modele u okviru kojih kulturni angažman prihvata, poštuje i primenjuje i neke biznis kriterijume i biznis tehnologiju, pogotovo kada je u pitanju produkcija, promocija, marketing.

Cross култ projekat se ticao ispitivanja potencijala i saradnje između biznisa i kulture u najširem smislu. Cilj projekta je bio kako postići održivost kulture (ne u smislu samofinansiranja, već u vrednosnom smislu) i kako je u taj razvoj moguće uključiti biznis, ali ne samo u finansijskom smislu već i korišćenje i primenjivanje drugih resursa koje biznis nudi.

Trenutno aktuelan projekat, koji sadrži jednu socijalno-društvenu komponentu, jeste projekat YUSTAT-a, Smart kolektiva i drugih partnera Lice ulice. Radi se o specifičnom medijskom produktu – mesečnom magazinu namenjenom širokoj publici, posvećenom temama održivog razvoja, zaštite životne sredine, inkluzije i javnog prostora, a prodavaće ga beskućnici na ulicama i zarađivati 50% od svakog prodatog primerka.

Ukoliko ste zainteresovani da pročitate tekst originalno objavljen u publikaciji, možete nas kontaktirati na projekat.prirucnik@gmail.com kako biste dobili svoj primerak.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav