• Search form

UMREŽAVANJE SRPSKE KINEMATOGRAFIJE - Una Domazetoski

/ međunarodna kul...

UMREŽAVANJE SRPSKE KINEMATOGRAFIJE - Una Domazetoski

Filmski centar Srbije nastao je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, sa ciljem da omogući i upravlja procesom strateškog razvoja i rekonstrukcije kinematografije u Srbiji. Una Domazetoski, zadužena za međunarodne aktivnosti Filmskog centra, objašnjava nam zašto se i kako Filmski centar bavi međunarodnom kulturnom saradnjom i plasmanom.

Od kakvog je značaja postojanje odeljenja za međunarodnu saradnju u okviru Filmskog centra Srbije i koja je njegova uloga?

Pre svega, umrežavanje srpske kinematografije u sve značajne evropske filmske institucije. To je značajno kako za afirmaciju i promociju srpske filmske kulture tako i za što realniju mogućnost Srbije da bude korisnik evropskih finansijskih fondova. Takođe, služi razmeni iskustava, stručnjaka, modela i rešenja koja, kao međusobno najefikasnija i najprihvatljivija mogu da posluže unapređenju delatno¬sti i funkcionisanju srpskog filma u celini. Odeljenje međunarodne saradnje i plasmana ostvaruje i razvija saradnju sa svim srodnim institucijama u inostranstvu, fondacijama, festivalima, marketima, promoterima, kupcima filmova i uglednim udruženjima i pojedinicima. Podržava i organizuje festivale, promocije, konferencije, publikacije i tematske cikluse posvećene promociji srpskog filma na međunarodnim festivalima i drugim manifestacijama sličnog karaktera. Filmski centar Srbije organizuje sastanke sa predstavnicima filmskih festivala u cilju uključivanja filmova iz Srbije u njihove programe ili organizacije spotlight-a na srpski film, sa filmskim centrima drugih zemalja i ambasadama Republike Srbije u svetu organizuje revije srpskog filma.

Možete li nam nešto više reći o konkursu "INTERAKCIJA 2010"?

Reč je o međunarodnom, studentskom, filmskom kampu. Učesnici kampa, podeljeni po grupama timski prolaze kroz sve faze pravljenja filma (priprema, snimanje, montaža...). Filmovi proizvedeni na ovom festivalu prikazani su na mnogim festivalima i osvajali su nagrade. Posetioci našeg paviljona u Kanu, između ostalih, bili su i studenti iz raličitih krajeva sveta koji su pohvalili organizaciju kampa i iskustvo stečeno tamo.

Ukoliko ste zainteresovani da pročitate tekst originalno objavljen u publikaciji, možete nas kontaktirati na projekat.prirucnik@gmail.com kako biste dobili svoj primerak.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav