• Search form

08.01.2018 | 21:19

Konkurs za 11. HT nagradu za hrvatsku savremenu umetnost

Muzej savremene umetnosti u Zagrebu i Hrvatski Telekom objavili su 8. januara 11. konkurs za dodelu HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost, koji predstavlja poziv umetnicima koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacija, te područjem presecanja umetnosti i tehnologije. Isto tako, pozvani su i umetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizuelne umetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija dela nastaju sintezom različitih izraza i tehnika.

HT nagrada za hrvatsku savremenu umetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za savremeno vizuelno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tokom proteklih deset godina profilisala se u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.

Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su na izložbama prezentovani i nagrađivani umetnici svih generacija radovima u različitim medijima. Tokom protekle decenije na konkurs se godišnje prijavljivalo više od dvestotinak autorki i autora, te su svake godine dodeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni deo fundusa MSU Zagreb, a deo nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan na stalnoj muzejskoj postavci.

Radove ocenjuje i odabira međunarodna stručna komisija, te dodeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75.000 kuna, drugu nagradu u iznosu od 45.000 kuna i treću nagradu u iznosu od 40.000 kuna. Nagrada publike u iznosu od 10.000 kuna isplaćuje se umetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebna komisija po zatvaranju izložbe.

Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao podsticaj za dalji rad.

Svake godine međunarodna stručna komisija poziva direktno na izlaganje tri autorke i/ili autora, koji dobijaju 7.000 kuna za produkciju radova.

Konkurs za dodelu HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost otvoren je do 31. januara (siječnja) 2018.

Uslov za učešće je da je prijavljeni rad nastao nakon 1. januara (siječnja) 2016.

Prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske.

Autori prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice. Podatke treba dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijave poslate nakon 31. januara 2018. smatraće se nevažećim.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručne komisije, a najkasnije do 28. februara (veljače) 2018. biti obavešteni o radovima odabranima za izlaganje na 11. izložbi HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost koja će biti održana u MSU.

Organizator ima pravo objave i korišćenja prijavljenih radova za potrebe publikovanja, te u marketinške i promotivne svrhe.

E-prijavnica nalazi se ovde

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.