• Search form

29.03.2016 | 13:01

Knežević u Galeriji ULUS

Knežević u Galeriji ULUS

Izložba slika Radomira Kneževića, profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, biće otvorena 31. marta u Galeriji ULUS, a obuhvata radove velikih formata nastale u poslednjih nekoliko godina.

Izložbenu celinu čine slike čija ambijentalna postavka potvrđuje dosadašnju Kneževićevu konstantu - da umetničko delo bude saobraženo izlagačkom prostoru, i u tom saglasju prostora i ideje, navela je kustoskinja Olivera Vukotić.

Sam autor ističe da je poslednjih nekoliko meseci “razvijena ideja o uspostavlјanju aktivnog odnosa prema prostoru galerije, što predstavlјa prvu od nekoliko ravni u kojima je izložba projektovana”.

U drugoj ravni je odnos prema istorijskom prostoru, obrađen kroz teme koje se tiču tla, običaja i vere na prostoru Srbije, dok je treća ravan sam postupak slikanja, specifičan po tome što se boja u najvećem obimu nanosi rukama direktno na podlogu. Četvrta ravan je namera da se slike šire ponavlјanjem ili širenjem prizora, što je u direktnoj vezi sa aktivnim odnosom prema prostoru u kojemse izlaže, naveo je Knežević.


   Plavljenje,172x172 cm, ulje na platnu

Rođen 1957. godine u Kikindi, Knežević je imao oko 40 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama. Izlagao je u Evropu, u Srednjoj i Južnoj Americi i u Japanu.

Bavi se crtežom, slikom, instalacijama i objektima, a slikao je i murale.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.