• Search form

22.09.2024 | 02:04

Digitalizovano Krunisanje kralja Petra I

Digitalizovano Krunisanje kralja Petra I

Najstariji sačuvan film snimljen u Srbiji, „Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića“ (1904), digitalno je restaurisan, a digitalna kopija svečano je prikazana 21. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, tačno 120 godina od nastanka tog dokumentarnog filma, na čiji su značaj ukazali ministar kulture Nikola Selaković i princ Aleksandar Karađorđević.

„Gledanje filma je, na neki način, uvek pogled u prošlost, ali i oživljavanje te prošlosti, njeno prisustvo ovde i sada. Na tome se zasniva suština Kinoteke, ali u slučaju kao što je ovaj postajemo naročito svesni, pa i fascinirani značajem koji filmski zapis može imati, mogućnošću da zavirimo u svet od pre 120 godina. Ako, povrh svega, taj svet prepoznajemo kao svoj, ako govori nešto važno o nama, onda se osećaj koji imamo u susretu sa takvim slikama teško i može opisati“, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Ističući da je trenutak nastanka filma „Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića“ po mnogo čemu značajan za istoriju srpskog naroda, Pantelić je dodao da je čin krunisanja kralja Petra I, unuka vožda Karađorđa, na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka, simbolično predstavljao početak moderne srpske države.

„Sam film poseduje pregršt kvaliteta i vrednosti koje prepoznajemo sa ove vremenske distance. Arnold Mjur Vilson i Fren Storm Moteršo snimili su materijal koji nas uzbuđuje na mnogo načina. Pored impresivne povorke, koja se kreće od Dvora ka Sabornoj crkvi i obratno, kralja Petra kao centralne figure, ali i drugih značajnih ličnosti, pred nama se nižu prizori ulica glavnog grada. Snimatelj je pokazao, za to vreme, zavidno umeće u komponovanju slike, osećaj za dinamiku kadra i odabir prizora. Tako pred nama defiluje šarenolik svet, od gospode u odelima i s cilindrima i dama sa šeširima, preko ljudi obučenih u raskošne narodne nošnje, do dece koja pokazuju svoju prirodnu radoznalost za nove pojave kao što je tada bila filmska kamera“, rekao je Pantelić.

Istakao je i da je kroz film „Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića“ moguće osetiti atmosferu tadašnjeg Beograda, začetke one njegove živosti i raznolikosti koje će do izražaja doći u godinama nakon Prvog svetskog rata i koje će ga krasiti sve do današnjih dana.  

Ministar Nikola Selaković je ukazao na značaj i simboliku datuma koji se obeležava, u kome se „stapaju istorija srpske države i istorija srpskog filma“.

„Krunisanje kralja Petra I može se uzeti kao trenutak u kojem otpočinje istorija Srbije 20. stoleća. To je početak trubulentnog razdoblja koje će u kovitlacu dešavanja doneti progres na toliko mnogo polja, ali i neprestane izazove i borbu za opstanak“, izjavio je Selaković, podsetivši na demokratsko uspostavljanje parlamentarizma „prilično naprednog za tadašnje evropske standarde“, ali i na potrese koji su narednih decenija zadesili Evropu, a i čitav svet.

Selaković je istakao da je „čin krunisanja kralja Petra na stogodišnjicu Prvog srpskog ustanka imao izraženu simboliku kontinuiteta, povezivanja prošlosti i tradicije s modernošću i pogledom u budućnost“, kao i da je taj događaj, „i pored svih nemira koji su mu prethodili, ali i onih koji su se mogli naslututi u budućnosti, odisao verom i optimizmom“.

„Velika je privilegija što tom događaju možemo da priđemo putem prvog sačuvanog filma snimljenog na prostoru Srbije i snimljenog o nama. Početak nove ere ovekovečen je upravo putem filma, medija koji će tu novu eru u velikoj meri i obeležiti. Kralj je doneo novi poredak, išao je u korak s duhom vremena, ali je oličavao i temelje tradicije, pouzdanosti, posvećenosti i ostao je upamćen kao vladar blizak narodu“, rekao je Selaković.

Pominjući narodne stihove „Čiča Pera jaše konja bela“ i upravo takav kadar kralja na belom konju u ovom filmu, Selaković je konstatovao da je to ikonična slika, nešto više od dokumenta jer se u njoj stapaju istorija i legenda, odnosno  uzbudljivo ukrštanje vizuelnog zapisa s kolektivnom memorijom.

Praunuk kralja Petra I, Aleksandar Karađorđević, izrazio je zadovoljstvo zbog obeležavanja jubileja, 120. godišnjice krunisanja.

„Velika je sreća za narod Srbije da zahvaljujući Kinoteci imamo sačuvan taj istorijski momenat na filmu“ rekao je on, te podsetio na obostranu ljubav naroda i kralja Petra.

„Srpski narod ga i danas pamti s velikim poštovanjem i toplinom. Bio je veliki vladar jedne po teritoriji male, ali jake i ponosne zemlje. Vodio je svoj narod kroz brojne teškoće, patnje i stradanja. Radio je to istrajno i čista srca. Postavio je temelj demokratije i institucija u politički i društveni život Srbije. Dao je slobodu našem narodu od vekovnog robovanja. Njegov doprinos našoj otadžbini i tekovine njegovog  vremena žive i danas. Na to treba da budemo ponosni“, izjavio je Aleksandar Karađorđević.

Zamenik direktora Kinoteke za arhivsku delatnost Aleksandar Erdeljanović upoznao je publiku sa nizom interesantnih detalja o nastanku i daljoj sudbini filma engleske proizvodnje „Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju“ (1904).

Snimanje je organizovao počasni konzul Srbije u Šefildu, advokat Arnold Mjur Vilson, a snimatelj je bio Frenk Storm Moteršo iz Šefild foto-kompanije. Posle krunidbenih svečanosti oni su nastavili putovanje po krajevima u kojima je živeo srpski narod.

Erdeljanović je opisao i složen proces restauracije tog filma povodom stogodišnjice (2004), kao i šta je urađeno tokom nove, digitalne restauracije koja je upravo obavljena u Kinoteci.

Integralnu verziju (krunisanja i putopisa u trajanju od 86 minuta) publika će moći da vidi na besplatnoj projekciji 25. septembra u sali „Makavejev“.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.