• Search form

12.02.2018 | 18:05

10 do 12 – Mi imamo vremena!

10 do 12 – Mi imamo vremena!

Izložba mladih umetnika iz Srbije i sa Kosova, kojom žele da pošalju poruku mira i prijateljstva, biće otvorena 14. februara u Parobrodu u Beogradu pod simboličnim nazivom “10 do 12 – Mi imamo vremena!”

“Ovom izložbom želimo da stvorimo priliku za izlazak iz kruga kulturnog siromaštva, negativnih medijskih uticaja na stavove mladih, vraćajući pravo na stvaranje zajedničke kulture mira i prijateljstva kroz saradnju mladih umetnika sa Kosova i iz Srbije”, poručili su mladi umetnici, ističući da njihova dela dekonstruišu slike o “Drugom” i stvaraju prostor za susret sa “Drugačijim”, između ostalog, i da bi pokazali kako je lako razbiti te nametnute koncepte koji ne doprinose pomirenju i saradnji među mladima iz oba društva, koji u mnogo čemu dele iste probleme, snove i nadanja.

Ulaskom u prostor u kome će biti izloženi plodovi zajedničkog rada ovih mladih umetnika, publika doprinosi “mogućnosti dijaloga” i njegovih blagotvornih uticaja na oba društva.

“Izlaskom iz ovog prostora postajete svedoci i istovremeno nosioci snage koju prijateljstvo i saradnja pružaju u stvaranju drugačije, miroljubive i prijateljske stvarnosti. Istovremeno, prestajete da budete pod (ne)svesnim uticajem društvene realnosti opterećene propagandom koja u ‘Drugom’ uvek i samo vidi neprijatelja”, poručili su umetnici, navodeći da, umesto toga, imaju vremena za bolje upoznavanje i, što je mnogo važnije – za zajednički život i rad u okolnostima koje ne zaboravljaju prošlost, ali u kojima su odlučni da zajedno izgrade svetliju budućnost.

Na izložbi učestvuju: Teodora Savić, Shpat Maloku, Vana Filipovski, Eni Pirana, Ana Novaković, Azem Deliu, Katarina Ilišković, Flutur Mustafa, Ivan Dinić i Ilma Kitivojević.

Izložba obuhvata i projekciju animiranog filma “Q&A” u režiji Nebojše Petrovića, Izabele Mašić i Demira Mekića, u kojem igraju: Rade Obradović, Rajmonda Ahmetaj i Shqipe Gashi.

Takođe, najavljena je promocija publikacije sa esejima mladih umetnika/ca.

Izložba je organizovana u okviru programa “Serbia and Kosovo: Intercultural Icebreakers” koji od 2014. sprovodi Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, a 2017/2018. podržava ga Robert Bosch Stiftung.

Izložba u Parobrodu biće otvorena do 17. februara.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.