• Search form

28.10.2019 | 13:01

20.000 dana na Zemlji

20.000 dana na Zemlji

Umetnik Vuk Vidor, koji živi i radi u Beogradu i Parizu, predstavlja se od 29. oktobra u Muzeju grada Beograda izložbom “20.000 dana na Zemlji” koja obuhvata više od sto radova iz njegove 25-godišnje karijere.

Vidorovi radovi raspoređeni su u 15 sala na prvom spratu zgrade MGB-a u Resavskoj, a za otvaranje izložbe odabran je dvadesethiljaditi dan umetnikovog prisustva na Zemlji, budući da je to datum njegovog rođenja 1965. godine u Beogradu.
 
Taj visoki broj, kako je navedeno u najavnom tekstu izložbe, mogao bi i da označi korake do vrha neke planine, sopstvene planine. Takođe, mogao bi da obeleži polovinu nečega, ili kraj. Možda i početak.

“Svi ti prohujali dani prirodno i neumitno vode ka tom jednom danu kada se osvrćemo oko sebe, iza sebe, kada  sabiramo šta je urađeno, nešto odabiramo i polažemo ispred sebe, svima na uvid. Za umetnika kreativni proces počinje dok ga on još nije ni svestan, dok se još sve taloži i probira iznutra i samo čeka svoj trenutak da izađe, preinačeno, izobličeno i prepravljeno”, navedeno je u najavi izložbe, koja nije retrospektivna, već je pre kompilacija, mešavina raznih vidova Vidorovog stvaralaštva.

EVILS, 2004.

Vidor definiše svoj rad uglavnom kao suočavanje sa svetom, unustrašnjem i spoljnim.

Vidorovi radovi odraz su te dvojnosti koja se kreće od intimnog do sveopšteg, od privatnog do političkog, od ličnih do istorijskih mitologija i njihovih procesa raspadanja, pri čemu koristi sva sredstva na raspolaganju kao lepezu mogućnosti u kojoj se crtež i slikarstvo sudaraju sa skulpturama i instalacijama, što na kraju oblikuje kohezivnu i ujedno kompleksnu mrežu slika i radova.

Vidor je diplomirao na Ecole d’Architecture de Paris u Francuskoj.

Vuk Vidor, DEAD FLAG BLUES, 2007.

Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom sveta. Galerije koje ga zastupaju su u Parizu, Los Anđelosu, Briselu i Šangaju, a njegovi radovi deo su galerijskih i privatnih kolekcija.

Autor je brojnih reklama i muzičkih spotova u Srbiji i Francuskoj i dizajner omota albuma istaknutih jugoslovenskih bendova iz 80-ih i 90-ih godina 20. veka.

Vuk Vidor, Painting for Bojan Pečar, 2018.

Radio je scenografije za izložbe i pozorišne predsatve u Parizu. Bio je art direktor kampanje i ceremonije ponovnog otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu 2018. godine.

Vidor je od 2012. do 2014. godine bio direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Vidorov otac je nedavno preminuli slikar i akademik Vladimir Veličković.

Izložba u MGB biće otvorena do 1. decembra.

*Naslovna fotografija - SUPEREGO (izgled postavke rada), 2007.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav