• Search form

11.02.2017 | 14:05

2018 – godina evropskog kulturnog nasleđa

2018 – godina evropskog kulturnog nasleđa

Naredna, 2018. godina biće “Godina evropskog kulturnog nasleđa”, na osnovu dogovora Evropskog parlamenta i Malte, koja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Suočena sa političkim, ekonomskim i brojnim drugim podelama, kao i opasnostima od terorizma, Evropa će slaviti 2018. godine različitost i bogatstvo svog kulturnog nasleđa, koje uključuje spomenike, lokacije, tradicije, nematerijalno nasleđe i druge vidove kreativnosti, kao i vredne zbirke koje čuvaju muzeji, biblioteke i arhivi.

Cilj te inicijative je da se unapredi svest o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta. Istovremeno, biće skrenuta pažnja na mogućnosti koje pruža oblast kulturnog nasleđa, ali  i na izazove sa kojima se suočava, kao što su posledice razvoja tehnologije ili sve češći primeri krijumčarenja artefakata.

Glavni ciljevi proglašenja 2018. “Godinom evropskog kulturnog nasleđa”, kako je navedeno u saopštenju Evropske komisije, jesu promovisanje kulturne različitosti, interkulturnog dijaloga i društvene kohezije, isticanje ekonomskog doprinosa kulturnog nasleđa razvoju kulture i kreativnih sektora, uključujući mala i srednja preduzeća, te lokalni i regionalni razvoj. Takođe, želja je da se naglasi uloga kulturnog nasleđa u spoljnim odnosima EU, a između ostalog, to se odnosi i na doprinos prevenciji konflikata, postkonfliktnom pomirenju i obnovi uništene kulturne baštine.

Evropska godina kulturnog nasleđa biće finansirana iz postojećih budžetskih izvora, a imaće namenski finansijski okvir u iznosu od osam miliona evra.

“Kao Evropljani, imamo posebno bogato kulturno nasleđe naše zajedničke istorije”, istakao je ministar pravde, kulture i lokalne samouprave Malte Oven Boniči, dodajući da će 2018. godina omogućiti svima u Evropi da proslave zajedničku baštinu i budu ponosni na sve ono što čini zajednički evropski identitet.

Nakon što bude završena administrativna procedura proglašenja 2018. “Godinom evropskog kulturnog nasleđa”, koja podrazumeva i formalno usvajanje odluke u Evropskom parlamentu, biće moguće i usvajanje nove legislative koja će omogućiti Evropskoj komisiji i članicama EU da na vreme obave neophodne pripreme.

Predstavnici Evropskog parlamenta biće u mogućnosti da učestvuju kao posmatrači na sastancima nacionalnih koordionatora koji će biti organizovani povodom “Evropske godine kulturnog nasleđa”.

Ideja o “Evropskoj godini kulturnog nasleđa” prvi put je istaknuta 2014. godine, a Evropska komisija ju je formalno predstavila u avgustu 2016.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav