• Search form

29.10.2018 | 18:44

Budućnost u digitalnom svetu

Budućnost u digitalnom svetu

Međunarodna platforma DLD (Digital, Life, Design), koja kroz konferencije i druge javne skupove istražuje način na koji digitalno doba menja život ljudi, društvo i biznis, prvi put je gostovala 29. oktobra u Beogradu u formi salona, a taj stručni skup, na kojem je jedna od zvezda bio uticajni kustos Hans Ulrih Obrist (Ulrich), otvorila je svečano u Narodnom muzeju premijerka Ana Brnabić, ponovivši opredeljnost Srbije za razvoj digitalnih i kreativnih industrija, ali i kulture, obrazovanja i nauke.

Ocenjujući da Srbija “ima talenat da promeni svet”, Ana Brnabić je zahvalila direktorki DLD Stefi Černi (Steffi Czerny) na izboru Beograda kao domaćina tog skupa, ističući da je reč o platformi koja, prema oceni Ekonomista, organizuje jednu od dve najvažnije konferencije inovativnosti u Evropi.

“To nam zaista mnogo znači i ne mogu da vam zahvalim dovoljno na vašem interesovanju za našu zemlju, kompanije, istraživačke institucije, civilno društvo i saradnju sa vladom”, rekla je Ana Brnabić, na čiji se poziv DLD salon i održava u Beogradu, kao deo platforme Srbija stvara (Serbia creates), koja ima za cilj da predstavi Srbiju kao globalno prepoznatljivu zemlju inovacija i kreativnih stvaralaca.

“Lično sam zainteresovana za podršku ovakvim događajima baziranim na znanju, jer nam obezbeđuju mogućnost da delimo informacije i razvijamo odnose”, rekla je Ana Brnabić i za maj 2019. godine najavila još jednu veliku konferenciju posvećenu inovativnosti “World Minds”.

“Kreativnost, inovativnost, inventivnost i genijalnost ključni su za naš razvoj, a na konferencijama kao što je DLD promovišemo srpski talenat i inovacije u zemlji i svetu. Digitalne i kreativne industrije omogućavaju nam da zaobiđemo nasleđene probleme, zastarele infrastrukture i politike i da se globalno takmičimo na svetskom nivou”, naglasila je Brnabić.

Učesnicima DLD salona, koji su tokom dana prisustvovali predavanjima i razgovorima o različitim temama u oblastima virtuelne realnosti, digitalne edukacije, umetnosti, dizajna i gejminga, premijerka je predočila listu od deset najvažnijih rezulotata u proteklih 15 meseci u vezi sa reformom obrazovanja, odnosno uključivanja IT programiranja u osnovnoškolsku nastavu i uvođenja interneta u osnovne škole, te investicijama u startap firme i drugu inovacionu infrastruktutu, predstojećim otvaranjem naučno-tehnološkog parka u Nišu, usvajanjem zakona o e-vladi i e-biznisu…

“Pokazala bih ovih deset tačaka nemačkoj vladi, imala bi mnogo toga da nauči od vas”, rekla je nakon govora premijerke Stefi Černi, koja je osnovala DLD platformu kao deo nemačke izdavačke kuće Hubert Burda Media.

“U Srbiji osećam onaj pionirski duh iz perioda začetka razvoja interneta u Silikonskoj dolini i Tel Avivu. Usmerenost, strast, odlučnost, posvećenost, pozitivan duh i želja preduzetnika, ali i naučnika i predstavnika Vlade da zajedničkim naporima iskoriste jedinstvenu priliku i prednosti digitalizacije, uverili su me da Srbija neće biti slepa tačka na globalnoj digitalnoj mapi sveta, već naprotiv, izvorište njegovog razvoja”, istakla je Stefi Černi.

Iako je premijerka rekla da se iz stručnih krugova čuju povremeno i kritike i istakla da su dobrodošle, Vladu Srbije pohvalio je ovom prilikom i osnivač Nordeusa Branko Milutinović, koji je i na čelu inicijative Digitalna Srbija.

Prema njegovim rečima, kada je pre sedam godina prisustvovao prvi put DLD konferenciji u Minhenu, nije mogao ni da zamisli da će Beograd biti domaćin jednog takvog skupa, koji će otvoriti premijerka, da će u Beogradu, Novom Sadu i Nišu već postojati na stotine kompanija koje se bave programiranjem i drugim poslovima u oblasti digitalnih tehnologija…

Milutinović je takođe zahvalio predstavnicima DLD na prvom dolasku u Srbiju, kojoj je, kako je istakao, potrebno da bude otkrivena i da . “Muka mi je više da slušam reakcije na to da dolazim iz Srbije u stilu: ‘Stvaarno?’”

Među učesnicima DLD salona su bili i Lazar Džamić sa Fakulteta za medije i komunikacije i digitalni ekspert sa internacionalnim iskustvom iz Gugla, Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku, profesorke Sofija Stefanović i Vesna Crnojević-Bengin, jedan od osnivača BioSense instituta, generalni direktor kompanije Donesi.com Srđan Stanković, nezavisna kustoskinja Maja Ćirić i muzička umetnica i aktivistkinja Emilija Jovanović, koje su učestvovale u razgovoru o digitalnom svetu i umetnosti…

Jedna od zvezda DLD salona bio je umetnički direktor Galerije Serpentajn u Londonu Hans Ulrih Obrist, koji je održao predavanje o novim eksperimentima u oblasti umetnosti i tehnologije, pominjući u tom kontekstu prezentaciju opusa arhitekte Zahe Hadid, realizovanu u saradnji sa kompanijom Gugl, ili umetnički projekat mešanja realnosti, koji je realizovao Kristo.

Navodeći i primere korišćenja društvenih mreža, posebno Instagrama – na kojem je i sam vrlo aktivan, Obrist je ocenio da se beogradska umetnička scena dosta promenila u proteklih deset godina – koliko je prošlo od kada je poslednji put bio u Beogradu. Istakao je da se pojavila nova generacija umetnika, a posebno se pohvalio šalom sa natpisom “I Could Change Myself” koji je dobio od Saše Tkačenka.

Od internacionalnih stručnjaka i inovatora gosti DLD salona bili su i Sascha Knopp (AVA), ekspert za digitalno trziste Katja Speck, Aliz Tepfenhart (Burda Digital GmbH), Isabell Welpe (TU Munchen), Ruthi Koren (OSCAR 4b.com), Christopher Schlafer, Wybo Wijnbergen (WeWork)…

DLD platforma pokrenuta je 2005. godine u Minhenu, a među dosadašnjim učesnicima bili su i osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg, Erik Šmit iz Gugla, književnici Dipak Čopra i Paolo Koeljo, arhitekta Zaha Hadid, umetnica Joko Ono, pop zvezda Lejdi Gaga

Učesnici DLD salona imali su priliku i da obiđu Narodni muzej, koji je otvoren krajem juna posle 15-godišnje pauze zbog rekonstrukcije.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.