• Search form

12.09.2017 | 12:42

De/konstrukcija spomenika

De/konstrukcija spomenika

Istoričarka umetnosti Dunja Blažević održaće 13. septembra u Centru  za likovno obrazovanje Šumatovačka predavanje sa video projekcijama o projektu “De/konstrukcija spomenika” koji je realizovao Centar za savremenu umetnost Sarajevo 2004-2007. Projekat je baziran na potrebi sistematizacije individualnih umetničkih pojava u novijoj umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije koje, kao referencijalnu građu, koriste različite reprezentacije prošlosti u cilјu njihove demistifikacije, reinterpretacije ili reafirmacije. Baveći se spomenicima, simbolima, mitovima, koji im služe kao radni materijal ili kao metafora, umetnici se, posredstvom svojih radova, pojavlјuju u ulozi kritičara nametnute selektivne percepcije i interpretacije prošlosti, na kojoj se konstituiše današnji pogled na svet (weltanschaung).

U video prezentaciji učestvuju umetnici, istoričari, istoričari umetnici, reditelјi, koji su učestvovali u raznim programskim segmentima projekta “De/konstrukcije spomenika”.

Dunja Blažević završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1968. godine. Bila je urednica likovnog programa Studentskog kulturnog centra u Beogradu od 1971. do 1975. godine, te direktorka SKC- od 1975. do 1979.

Od 1981. godine je radila kao urednica likovnog programa u Redakciji za kulturu Radio-televizije Beograd, gde je pokrenula uticajnu autorsku emisiju TV Galerija.

Početkom 90-ih se preselila u Pariz, gde je radila kao slobodna kustoskinja, umetnička kritičarka i producentkinja. Od 1994. godine je članica francuskog ogranka AICA.

Vodila je od 1997. do 2014. godine Centar za savremenu umetnost Sarajevo, a od 2014. živi i radi u Beogradu.

Dobitnica je francuskog ordena umetnosti i književnosti (2010) u rangu viteza.

Predavanje o projektu “De/konstrukcija spomenika” deo je tribinskog programa “Na svežem vazduhu”, a počinje u 19 sati u bašti Šumatovačke.

Publika je pozvana da se aktivno uklјuči u razmenu mišlјenja i svojih iskustava u okviru tog programa.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.