• Search form

13.01.2018 | 17:45

Doček 7526. uvertira za 2021.

Doček 7526. uvertira za 2021.

Fondacija “Novi Sad 2021”, koja vodi projekat Evropske prestonice kulture, organizuje 13. januara u Novom Sadu “Doček 7526. godine” na više od 20 lokacija, a žanrovski raznolik program počeo je u popodnevnim satima koncertima za decu i mlade.

Prema navodima organizatora, godina 7526. odnosi se na nastanak sveta prema Bibliji i njen početak bio je u septembru 2017, ali se sada proslavlja povodom nove godine po Julijanskom kalendaru.

Organizatori su naveli da “Doček 7526. godine” predstavlja uvertiru za 2021, kada će Novi Sad biti EPK, pa tim povodom počinju “građenje kapaciteta dočeka dve nove godine, kao budućih termina svečanog otvaranja i zatvaranja godine kad će Novi Sad poneti titulu EPK”.

Fondacija “Novi Sad 2021” organizovala je i doček 2018. godine na otvorenom, dok “Doček 7526. godine” organizuje u zatvorenim prostorima po celom gradu. Dva događaja, kako je navedeno, spaja “most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom”.

“Bogat i raznovrstan novogodišnji program odslikava kulturnu različitost grada Novog Sada, kao i njegovo gostoprimstvo”, naveli su organizatori i izrazili nadu da će “svako pronaći pravu kombinaciju kulturno-umetničkih sadržaja za sebe”.

Među učesnicima programa širokog spektra su i slovenačka grupa Laibach, koja će nastupiti sat uoči ponoći u Srpskom narodnom pozorištu, nakon rasprodatog koncerta Slobodana Trkulje i škotskog benda Imar, zatim Mateja Dedić iz Hrvatske i Zoran Predin iz Slovenije, čiji je koncert u Sinagogi, Kaliopi iz Makedonije u Pozorištu mladih, kao i Divna Ljubojević, čiji je koncert duhovne muzike u Velikoj sali NIS-a rasprodat nekoliko dana ranije.

Učesnici programa su, između ostalih, i francuski producent Paul Ritch (Fabrika, SKC), Dušan Svilar sa tamburaškim sastavima iz Osijeka i Novog Sada (Studio M), Nikola Vranjković (Novosadsko pozorište), Barely Legal (Firchie Think Tank Studio) i Marčelo & Napetim Quintet (Gerila bar).

Program obuhvata i više besplatnih nastupa, uključujući koncert Sare Renar (Hrvatska) i Ane Ćurčin (Srbija) u Kulturnom centru Novog Sada i Hora “Sveti Stefan Dečanski” u Muzeju Vojvodine.

“Na početku godine koja je proglašena godinom evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa, slaveći dva računanja vremena i dva kalendara kao delove evropske, ali i srpske nematerijalne kulturne baštine, kroz otvaranje programa najrazličitijim žanrovima i izvođačima iz cele Evrope širom Novog Sada, Fondacija ‘Novi Sad 2021’”, kako je navela, nastavlja “rad na ostvarivanju zadatih ciljeva, a to su internacionalizacija i decentralizacija kulture sa što većim uključivanjem i učešćem građana”.

Direktor Fondacije “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković izjavio je tim povodom da “Novi Sad više neće biti poznat po multikulturalnosti”, već “počinje da živi interkulturalnost”.

“Dve obale koje se samo gledaju većim delom godine, a nikada nisu istinski povezane, zbog čega se često ne razumeju, danas ćemo konačno da spojimo novim mostovima koje gradimo. Počećemo kroz spajanje dve nove godine, kako bi taj period godine bio most i iznova novi podsetnik na najvažnije evropske vrednosti koje u Novom Sadu mogu i treba da budu zajednički utkane u naš identitet. Podsećamo na duhovne vrednosti: veru, ljubav i nadu, kao dušu evropske i ne samo evropske civilizacije, ali i na građanske vrednosti: slobodu, pravdu i jednakost, kao temelje moderne Evrope”, naveo je Milenković.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.