• Search form

11.03.2018 | 13:06

Dokumentarac o Džejn Gudal u KCB-u

Dokumentarac o Džejn Gudal u KCB-u

Hvaljeni dokumentarni film “Džejn” o čuvenoj naučnici Džejn Gudal (Jane Goodall), čija su istraživanja iz korena promenila dotadašnja saznanja o svetu šimpanzi, biće premijerno prikazan 14. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz besplatan ulaz.

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka, napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom 60-ih godina XX veka, u zaokruženu filmsku priču uklopio je nagrađivani reditelj Bret Morgen. Publika će biti u prilici da prati priču o Džejn Gudal, mladoj ženi bez formalnog obrazovanja čije je istraživanje šimpanzi svojevremeno uzdrmalo dotadašnju, dominantno mušku naučnu zajednicu i napravilo revoluciju u shvatanju prirodnog sveta.

Dokumentarac o revolucionarnom radu i nesvakidašnjem životu Džejn Gudal, sa muzikom slavnog američkog minimaliste Filipa Glasa, premijerno je prikazan prošle jeseni na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a regionalnu premijeru imao je na nedavnom 14. ZagrebDoxu.

Film počinje 1960. godine u Gombeu, kada Džejn Gudal, tada 26-godišnja Britanka, vođena samo ljubavlju prema životinjama, kreće u prvu ekspediciju u cilju proučavanja šimpanzi. Strpljivo gradeći poverenje životinja, uskoro je dospela na naslovne strane kada je otkrila da su šimpanze veoma inteligentna bića sa društvenim životom, sposobna da koriste alate da bi došle do hrane. Kada je 1964. godine National Geographic poslao holandskog filmadžiju Huga van Lavika da zabeleži njen rad, njih dvoje su se zavoleli, ali su profesionalne obaveze, epidemija dečje paralize i nasilje među šimpanzama, ugrožavali idiličan odnos tog para. Iako je u filmovima i knjigama mnogo toga rečeno o radu dr Džejn Gudal sa šimpanzama, o njoj kao ženi u naučnom svetu, ali i o njenom privatnom životu, zna se malo toga.

Film “Džejn” otkriva kako se, dok je proučavala šimpanze, rodila ljubav i kako se borila da napravi ravnotežu između braka i majčinstva i svog životnog sna.

“Kada sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog”, rekla je dr Džejn Gudal. “Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije”, dodala je osnivačica Instituta “Džejn Gudal” i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija.

Reditelj Bret Morgen poznat je ljubiteljima dokumentarnih ostvarenja po svom jedinstvenom, intimnom i upečatljivom filmskom rukopisu. Pre upuštanja u avanturu snimanja filma o Džejn Gudal i njenom naučnom radu, pobrao je pohvale kritike i publike dokumentarnim filmovima o Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain: Montage of Heck, 2015) i sastavu The Rolling Stones (Crossfire Hurricane, 2012), a film “On the Ropes” iz 1999. godine doneo mu je nominaciju za Oskara u kategoriji najboljih dokumentarnih filmova.

“U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila”, rekao je Morgen, dosajući da je “Džejn” u velikoj meri “ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada”.

Uoči projekcije filma u Dvorani KCB-a, u saradnji sa beogradskim Festivalom nauke u 18 časova biće održana naučna tribina inspirisana radom i zalaganjima Džejn Gudal, a posvećena podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji.

Uticaj ljudi na prirodu pogubniji je iz dana u dan, što se posebno ogleda kroz primere zagađivanja životne sredine, uništavanja prirodnih staništa i nestanka vrsta. Prema procenama svetskih organizacija, na svakih sat vremena sa naše planete nestanu četiri vrste. U Srbiji se pretpostavlja da je čak 429 životinjskih vrsta pred istrebljenjem, od čega je 66 vrsta sisara i 273 vrste ptica, naveli su organizatori.

Na tribini u KCB-u biće reči o primerima dobre prakse koji se sprovode u Srbiji zemlji, kao što je slučaj sa mrkim medvedima, jesetrama i beloglavim supovima, ali će biti istaknuti i negativni primeri sa katastrofalnim posledicama, kao i napori da se sačuva poslednji par orlova krstaša, vrste koja se nalazi na državnim simbolima Srbije.

Učesnici razgovora biće direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu dr Milan Paunović, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora biće Rambo Amadeus, muzičar i ekološki aktivista.

Nastao u produkciji National Geographic, film “Džejn” imao je nominaciju za nagradu BAFTA za najbolji dokumentarni film, a više američkih strukovnih i kritičarskih udruženja proglasilo ga je za najbolji dokumentarac 2017. godine. Časopis Vogue istakao ga je kao jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena.

Nakon premijere u KCB-u, film “Džejn” imaće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na kanalu National Geographic. Tog dana biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.