• Search form

25.05.2018 | 13:37

Miredita, dobar dan – uprkos pretnjama

Miredita, dobar dan – uprkos pretnjama

Festival savremene kosovske kulture “Mirëdita, dobar dan!” biće održan peti put od 30. maja do 2. juna u Beogradu, uprkos pretnjama da će biti sprečena njegova realizacija, koje su ponovili predstavnici Srpske radikalne stranke.

Program tog festivala, koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava sa partnerima, počinje u Centru za kulturnu dekontaminaciju filmom “BrakBlerte Zećiri (Zeqiri), a obuhvata i debatu “Kosovo-Srbija: šta predstavljamo jedni drugima?”, koncert ansambla Zanat, predstavu “Paramparčad” (CopeCope), u režiji Zane Hodže Krasnići, koja prikazuje koliko je u kosovsko društvo duboko ukorenjena patrijarhalna paradigma.

U CZKD-u biće otvorena od 30. maja do 1. juna i izložba karikaturista Murata Ahmetija i Mentora Llapashtice iz Prištine i Predraga Koraksića Coraxa iz Beograda, koja je deo aktivnosti koje mreža lokalnih radio stanica na Kosovu INC sprovodi da bi promovisala dijalog Prištine i Beograda, a posle festivala Miredita, gostovaće i u Novom Sadu.

Poslednjeg festivalskog dana u Dorćol platzu biće otvorena izložba fotografija Elize HodžeIzmeđu sna i jave”.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika savremene kosovske kulturne scene, cilj festivala Miredita, dobar dan jeste da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Inspiracija za taj festival je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac, koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Jubilarno izdanje Miredite prate, međutim, pretnje poslanika SRS da će sprečiti održavanje tog festivala, zbog čega su organizatori više puta pozvali već nadležne institucije da hitno reaguju. Ujedno, poručili su da neće ustuknuti pred pretnjama i nasiljem i da će festival biti održan i otvoren za sve one koji su spremni na dijalog o prošlosti i budućnosti zasnovan na vrednostima koje prevazilaze nacionalističke okove.

Inicijativa je reagovala povodom pretnji poslanika SRS Miljana Damjanovića da će sprečiti održavanje tog festivala.

“Ovo nacionalističko divljanje se nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini iako kao osuđeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandat”, ocenila je Inicijativa, upozoravajući da “ćutanje kompletnog državnog vrha, nepostojanje reakcije policije i tužilaštva direktno podržava radikalsko huškanje na nasilje, sejanje mržnje i straha”.

“Radikali neće sprečiti održavanje festivala, ali ćutanje vlasti i blaga reakcija javnosti ne doprinose približavanju dva društva, u ovom slučaju kroz upoznavanje kosovske savremene kulturne scene”, poručila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ulaz na festivalski program je besplatan, kao i prethodnih godina.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Integra, u partnerstvu s Građanskim inicijativama, a uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Festivalski sajt je mireditadobardan.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.